Gå til sidens hovedinnhold

Bibliotektipset: La bøkene ta deg med ut på tur

Innsendt

Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes.

For de fleste av oss er det en stund siden siste utenlandstur. Mens vi venter på at restriksjonen skal oppheves kan vi hygge oss med bøker fra andre himmelstrøk.

Fra USA har jeg funnet frem «På kjøret» av Jack Kerouac. Dette er historien om vennskapet mellom Sal og Dean. De er på tur gjennom USA på jakt etter erfaring og mening. Boka kom ut i 1957. I dag står den tilbake som den sentrale romanen om amerikansk frihet og håp.

Videre går ferden til Japan

I «Furuøyene» av Marion Poschmann, møter vi Gilbert Silvester, en middelaldrende, mellomfornøyd tysk akademiker, som akkurat har forstått at kona utro. Han drar rasende ut til flyplassen og kjøper billett på første langdistanseflight som går til Tokyo. Der blir han kjent med Yosa Tamagutchi, en ung japaner som har bestemt seg for å begå selvmord. Det umake paret legger ut på en slags pilegrimsreise mot de vakre Furuøyene nord i Japan.

Kader Abdolah har skrevet «Huset ved moskeen» en fortelling om en iransk families sammenbrudd under Ayatolla Khomeinis regjeringstid.

Handlingen strekker seg fra 1960-tallet og frem til våpenhvilen med Irak i 1988.

Til slutt vil jeg anbefale

«En trettimeters reise» av Richard C. Morais. Her følger vi Hassan Haji fra bestefarens restaurant i Mumbai til Europa. Første stopp blir England. Hassan og familien spiser seg videre gjennom Europa. Siste stopp er byen Lumière i de franske alper. Haji-familien åpner en indisk restaurant tvers over gaten for den berømte restauranten til Madame Mallory,. Dette er en varm historie om kulturer som møtes, og et ungt menneskes dannelsesreise.

Kommentarer til denne saken