Gå til sidens hovedinnhold

Bibliotektipset: Klaustrofobisk pageturner om livet på fyret

Artikkelen er over 1 år gammel

Denne uken tipser bibliotekaren om boken «Der det finst fuglar» av Maren Uthaug

Bibliotektipset

Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes.

Er du klar for en historisk roman fra Trøndelagskysten i mellomkrigstiden med ingredienser som store, mørke hemmeligheter, gudsfrykt, incest og utenomekteskapelige forhold? Da er dette boka for deg.

Maren Uthaug har brukt sin egen familiebakgrunn som bakteppe for handlingen, så alle stedsnavnene samt Kjeungskjær fyr, der de ulykkelige hovedpersonene lever isolert sammen i lengre perioder, er absolutt eksisterende. Men dette er altså en roman.

Og for en spennende fortelling!

Jeg leste den i ett jafs, forundret og fascinert av hvordan de ulike historiene vikler seg sammen og dras fra hverandre. Et smart grep forfatteren benytter her, er å la tre karakterer fortelle sin versjon av alt som skjer. Det hele er grusomt, spennende, og det er godt fortalt. Og jeg tenker: «Ja. Det kunne sikkert foregått på den måten!»

Forfatteren ble født i Kautokeino, men flyttet åtte år gammel til Danmark. Nå bor hun i København og er kjent som tegneserieskaper, skribent og forfatter. «Der det finst fuglar» er hennes andre roman. Hun ble i 2018 tildelt DR Romanprisen, tilsvarende P2-lytternes romanpris, for boka.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.