Gå til sidens hovedinnhold

Bibliotektipset: Intenst familieepos fra Finland

Ukens bibliotektips er den finske romanen «Testamente».

Bibliotektipset

Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes. Bibliotekar Solfrid Pedersen tipser denne uken om boken «Testamente» av Nina Wähä.

Skal du lese kun en roman fra Finland i år – prøv deg på «Testamente»! Her blir du dratt inn i handlingen fra første side – den suger deg inn og tar deg med på en reise som varer i 459 intense sider.

Ikke negativt intens, men heller nysgjerrig intens, hva skjer i neste kapittel? Og, med hvem?

Dette er et familieepos. Rikholdig familiegalleri – storfamilie må vite, her snakker vi om 14 barn, hvorav 12 vokser opp, mor Siri og far Pentti. De er finsk-karelske og alle med etternavn Toimi.

Alle 14 (16 med de døde) har sin egen fortelling. Historien starter med eldstedatter Annie. Hun bor i Stockholm, gravid, usikker på om barnet i det hele tatt skal fødes. Hun drar, noe motvillig, tilbake til storfamilien i Tornedalen. Der venter en familie som egentlig ikke er så glad for å se henne.

Mer vil jeg ikke skrive – du kan finne det ut selv. Om de levende, om de døde, om de ufødte. Les!

Om forfatteren:

Nina Wähä (f. 1979) er født og bosatt i Stockholm og i tillegg til å skrive bøker er forfatteren også skuespiller og vokalist i bandet Lacrosse. Wähä var nominert til Augustprisen 2019 og vant Sveriges Radios romanpris 2020 med romanen «Testamente». Boken er hennes første roman på norsk.

Kommentarer til denne saken