Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes. Ukens anbefaling er «I hodet på en fisk - alt du ikke visste om våre slektninger under vann».

Jeg ble tidlig tatt med ut på fjorden for å fiske, både fra båt og på isen. Mitt forhold til fisk har begrenset seg til hvem får størst og flest fisk. I tillegg har jeg tenkt på fisk som mat. Hvordan fisken lever er noe jeg har reflektert lite over.

Det finnes over 30.000 arter med fisk. Det er flere enn alle pattedyr, fugler, krypdyr og amfibier til sammen. De utgjør 60 prosent av alle virveldyr på jorden.

Det er skrevet mengder av bøker om hvordan man fanger fisk. Hvordan verden ser ut sett fra fiskens perspektiv finnes det derimot ikke så mye om.

Dette har Jonathan Balcombe forsøkt å gjøre noe med. Han har samlet en rekke forskning og laget en informativ og lettlest bok.

Fisker er ypperlige navigatører og bruker mange ulike metoder for å finne fram både over kortere og lengre distanser. I denne boka får du greie på hvordan fisk i stim klarer å endre retning fullstendig synkront, også når det er helt mørkt.

Vet du hvordan fisk lærer? Balcombe motbeviser mine antagelser om at fisk ikke er særlig intelligente vesen.

Han skriver også om hvordan fisk reagerer på ulike former for stress og på hva som virker stressdempende.

Kanskje er ikke fisken så forskjellig fra oss som jeg har tenkt. Jeg anbefaler boka til alle som er nysgjerrige naturen rundt oss.