Jeg vil tro at mange av oss som bor i byer på et eller annet tidspunkt drømmer om å flykte fra eksosen, de svimlende boligprisene og store folkemengder, til fordel for et stille liv på landet. Denne tanken var heller ikke fremmed for forfatter Agnes Ravatn i 2015, da hun sammen med samboer og barn bestemte seg for å få sving på en fraflyttet gård i Valevåg, nord i Sveio.

Med en halv foreldrepermisjon å bruke opp og ambisjoner som «Berre me flytter på landet, så vil romanene komme trillende», leier familien ut leiligheten i Oslo og drar vestover i et halvt år for å gjøre svigerfars gamle familiegård beboelig igjen.

Men livet på landet er ikke bare fryd og gammen. I starten har de verken innlagt vann, et bad eller fungerende kjøkken. Vennene er jo igjen i Oslo, og romanene kommer ikke som perler på en snor; det er nok av distraksjoner likevel.

«Verden er ein skandale» er en essaysamling om livet på landet og hvordan det er å flytte fra storbyen. Den handler om romantisering og hverdagsliggjøring, om å finne tilhørighet til andre mennesker og til naturen. Boken er en herlig dokumentasjon av et prosjekt som vil resonnere utmerket hos de som ønsker å trekke seg litt tilbake for å få det skandaløse i livet litt i perspektiv.