Gå til sidens hovedinnhold

Bibliotektipset: Historien om Gulosten - kjeltring og motstandsmann

Ukens bibliotektips er «Gulosten : liv i helvete» av Kristian Krohg-Sørensen.

Innsendt

Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes.

I går kveld leste jeg Kristian Krohg-Sørensens «Gulosten : liv i helvete» som kom ut i 2015, og jeg ble hekta. Dette er den første tegneserieromanen av tre planlagte om den legendariske spritsmugleren og motstandsmannen Johannes S. Andersen (1898-1970) alias Gulosten.

Gulosten har lenge vært en parentes i historien om heltene fra 2. verdenskrig, og selv hadde han et ambivalent forhold til fortellingen om sitt eget liv. Han satte krigsinnsatsen i sentrum, og fortiet sin kriminelle bakgrunn.

– Klarer å gjenopplive en tidsepoke

Da er det interessant at første del i denne tegneserie-trilogien handler om hvordan forbryteren Gulosten ble skapt i tiden 1914-1921. I Norge er det finanskrise, storstreik og forbudstid. Johannes S. Andersen har vært til sjøs og forsøker å leve som ærlig arbeidskar. Men når det ikke er arbeid å få, familien går i oppløsning og prisen på smuglersprit er skyhøy, er det lett å la seg innhente av fortida.

Det er noe helt eget Krohg-Sørensen har fått til her, både i strek og språk. Han klarer å gjenopplive en tidsepoke, og fremstille livet til Gulosten på en elegant og gripende måte. Det ligger et interessant biografisk materiale til bunns i historien Krohg-Sørensen forteller, og han formidler den på en utmerket måte. Det er også en fin skildring av mellomkrigstid i Oslo.

Finnes flere biografier om Gulosten

Bind 2, «Gulosten – gentelmannsforbryteren», kom ut i november i år, og her følger vi livet til Gulosten fra det store spritslaget i Oslofjorden i 1923, som også Arthur Omre skrev om i romanen «Smuglere», og videre med omfattende spritsmugling fra Tyskland, til han dømmes til tre års fengsel i 1924. Denne står helt klart på min juleleseliste.

Her på biblioteket har vi også to andre biografier om Gulosten:
Halleraker: Gulosten : kjeltring, motstandsmann og kongevenn (2015).
Hem: Mannen fra underverdenen : Gulosten – et forbryterliv (2017).

Lurer du på hvordan han fikk navnet Gulosten? Da får du lese historien - god fornøyelse!

Kommentarer til denne saken