Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes. Denne gangen anbefales «Lille mann – hva nå?» av Hans Fallada fra 1932.

Prisene stiger på strøm, drivstoff og mat. Det gir inflasjon, og for noen kan det bli alvorlig. Det har skjedd før. Mest kjent er krisen i Tyskland i mellomkrigstiden.

Forfatteren Hans Fallada satt midt i denne og skrev en liten roman om skjebnen til et lite menneske som kastes rundt av uforståelige og allmektige økonomiske krefter.

Johannes Pinneberg gifter seg med sin gravide kjæreste, men ganske snart forsvinner den tilsynelatende trygge jobben, og med den all respektabel status. Paret flytter til hovedstaden, der de havner i en spiral av ustabile jobber og ustabile boliger.

Pinneberg trekkes ned i nød og fornedrelse. Krisen gir næring til radikale politiske bevegelser på begge sider, Pinneberg vil ikke ta stilling, men det viser seg stadig vanskeligere.

Boka, som ble utgitt i 1932, gir en god beskrivelse av Tyskland rett før nazistene tok makten, og langt på vei gir den en forklaring på at det kunne skje. «Fascisme er småborgerskap som går amok når hyperinflasjonen har fratatt folk sparepengene», sa Lev Trotskij en gang. Heldigvis har biblioteket vaksine, i form av bøker som blant annet denne.

Biblioteket har boka i tre ulike utgaver, og den kan leses digitalt på nettsidene til Nasjonalbiblioteket. For øvrig anbefales en annen aktuell bok av Fallada, «Alle dør alene», om mulighetene av sivil motstand mot et autoritært regime i krig.