Gå til sidens hovedinnhold

Bibliotektipset: Har du fått med deg fenomenet «Hearstopper» ?

Fenomenet «Hearstopper» – ja, det er nok trygt å kalle det et fenomen – har tatt verden med storm.

Innsendt

Ukas bibliotektips er perfekt for deg som leter etter noen søte, lettleste grafiske romaner å lese i sommer.

«Hearstopper» ble først gitt som en webcomic. Nå har serien blitt publisert i fysisk format, og de fire første bøkene, eller delene, er nå tilgjengelige.

Disse skjønne grafiske romanene følger Charlie og Nick, som tross i sine forskjeller utvikler et sterkt vennskap, et vennskap som etter hvert utvikler seg til noe mer.

Charlie er et skolelys, lett stressa og opptatt av å prestere. Nick er en temmelig avslappet rugbyspiller og henger med en helt annen gruppe enn Charlie. Charlie er homofil og ute av skapet. Nick er, så vidt Charlie vet, heterofil. Når de to blir plassert ved siden av hverandre på skolen er Charlie først nervøs for at det skal bli temmelig ukomfortabelt, men det tar ikke lang tid før de finner tonen.

«Heartstopper» blander søt kunst med et enkelt språk, så tegneserien er helt overkommelig å lese såfremt man har en grunnleggende engelsk språkforståelse (bøkene er foreløpig kun tilgjengelige på engelsk). Likevel klarer disse grafiske romanene å ta opp flere viktige temaer, deriblant seksualitet, kjønnsidentitet, mobbing, utenforskap, familieforhold og psykisk helse. Temaene behandles med alvor, men også med varme og humor.

Bøkene tillater seg å hvile på en del klisjeer, men samtidig tar de flere av disse etablerte klisjeene og vender dem på hodet.

Tegneseriens tone blir aldri for tung eller mørk, tross i noen ganske alvorlige temaer. Romantikken er realistisk, koselig, og ja, litt klissete til tider, men hvilken ungdomskjærlighet er ikke det?

Sist, men ikke minst, må det nevnes at serien har et forfriskende variert karaktergalleri som omfavner svært mange etnisiteter, seksualiteter og kjønnsidentiteter. Alt presenteres med en utopisk enkel aksept man skulle ønske kunne overføres til den virkelige verden. Anbefales!

Kommentarer til denne saken