Gå til sidens hovedinnhold

Bibliotektipset: Håndbok for vaskedamer av Lucia Berlin

Historier fra skyggesiden av den amerikanske drømmen er det såpass mange av at det nesten kan kalles en genre. Novellesamlingen «Håndbok for vaskedamer» inneholder flere av de bedre.

Bibliotektipset

Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes.

Lucia Berlin hadde en omflakkende tilværelse, og et variert yrkesliv. Nattevakter på akuttmottaket og jobb som vaskedame hos ufyselige kunder gir stoff til noen svært gode historier.

Fattigdom, desperasjon og rusmisbruk gjør at dette ikke er det muntreste du kan lese, det må innrømmes. Men dette er ikke skrevet bare for sjokkeffekt. Berlin har en virkelig medfølelse med dem hun skriver om, og er en utrolig skarp iakttager av mennesker.

«Rike folk i bil ser aldri på folk på gata, aldri. Fattigfolk gjør alltid det ... det virker faktisk som det bare er det de gjør noen ganger, kjører rundt og ser på folk på gata.», skriver hun et sted, og det tror jeg hun også har gjort. Det hun ser er fælt, men det beskrevet så godt, og med så stor sympati at det er verdt det.

Noen ganger er novellesamlinger kanskje et utvalg forkastede ideer fra romanforfatterens papirkurv. Andre spesialiserer seg i den fortettede formen og blir mestere i å formidle det store og kompliserte med få ord. Lucia Berlin tilhører den siste kategorien.

Skulle denne være utlånt, er kanskje den like anbefalingsverdige boken hennes «Kveld i paradis» inne.

Kommentarer til denne saken