Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes.

«Det var den sommeren jeg forelsket meg og moren min døde.»

Dette er åpningssetningen i den siste romanen til tyske Benedict Wells, det tyske stjerneskuddet som i en alder av 37 år har blitt oversatt til 38 språk og solgt over en million bøker.

I motsetning til hans to tidligere og svært kritikerroste romaner; «Becks siste sommer» og «Ut av ensomheten» som foregår i Wells hjemland, har han i «Hard Land» skrevet seg «over dammen» og inn i den fiktive småbyen Grady i Missouri. En by der hjørnesteinsbedriften er nedlagt og butikker er spikret igjen, men som likevel kan skryte av å ha 49 hemmeligheter og en dikter som en gang fikk en pris.

Året er 1985, det er sommerferie og hovedpersonen, den 15 år gamle Sam sliter med angst og en knugende bekymring for moren som er kreftsyk.

Sam skaffer seg mot alle odds sommerjobb i Gradys eneste kino og i løpet av den lange varme sommerferien blir livet hans snudd på hodet.
På kinoen får han for første gang venner og han forelsker seg i den mystiske Kirstie, som kanskje gjengjelder følelsene hans.

Når moren dør er det de nye vennene som hjelper ham gjennom sorgen og Sam kommer ut i den andre enden som en tryggere gutt eller kanskje til og med en mann.

For oss som var unge på 80-tallet er referansene til denne tidens amerikanske populærkultur som godteri å regne: Bruce Springsteen er soundtracket til sommeren og på kinotoppen ligger «Breakfast Club»

Det er en glede å følge Dans reise fra gutt til mann. Wells språk flyter godt og man føler seg hensatt til Missouri med sine bølgende kornåkre og kinoen med sin støvete røde fløyel.

Boka passer like bra for ungdom fra 15 år og oppover som for voksne.