Gå til sidens hovedinnhold

Bibliotektipset: – Filmen det ikke er mulig å bli lei

– Hvis jeg måtte velge bare en eneste film som skulle følge meg resten av livet, så ville nok «O brother, where art thou» havnet høyt på lista, skriver bibliotekar Ragnhild Elisabeth Bugge.

Bibliotektipset

«Filmen det ikke er mulig å bli lei»

Det skrev jeg for litt siden i feeden min på Facebook, mens jeg lenket til filmen «O brother, where art thou» fra 2000.

Hvis jeg måtte velge bare en eneste film som skulle følge meg resten av livet, så ville nok denne havnet høyt opp på lista. Jeg har nemlig sett den minst 20 ganger, men er ikke lei ennå.

Les også

Nå kan du få skreddersydde bokpakker fra bibliotekene i Fredrikstad

Handlingen er løst basert på «Odysseen» av Homer, men her har du mest av alt et eventyrlig, episk og veldig morsomt tidsbilde fra tiden rundt den store depresjonen i USA. Det er hett og tørt i Mississippi når våre tre hovedpersoner hakker seg løs fra lenkegjengen langs jernbanesporet og legger ut på den store reisen, for å finne en stor skatt.

Her er korrupte politikere, forførende sirener, lynsjing, fantastisk, tidsriktig musikk, løsskjegg, væpnede bankranere, løgnaktige ektefeller og store mengder hårpomade. George Clooney er helt glitrende i rollen som den munnrappe og svært forfengelige Ulysses Everett McGill. «O brother...» har liksom alt, den er komedie og historisk drama, den er en ekte røverhistorie og nesten en slags musikal samtidig som den er referansetung nok for filmnerdene blant oss.

Les også

Fantasybøker for trolske dager

Filmen ble nominert til 2 Oscars, og vant en Golden Globe for beste skuespiller (Clooney).

Det er brødrene Ethan og Joel Coen som står bak dette mesterverket; de er også kjent for blant annet «Fargo», «True grit», «Burn after reading», «No country for old men» og ikke minst «The big Lebowski».

Best av alt – biblioteket kan skaffe deg alle disse filmene og mange, mange fler, helt gratis! Det er det ingen kommersielle strømmetjenester som kan.

Kommentarer til denne saken