Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes.

Siden det snart er Halloween frister det kanskje ekstra å lese litt skrekk og gru? Så hvorfor ikke gripe denne muligheten når du først har den til å lese «Frankenstein»? Om du vil, kan du jo også ta deg en Frankenstein-aften og sette på en av de utallige filmene og seriene som har blitt skapt.

Denne banebrytende novellen ble for første gang publisert anonymt i 1818, men dette var langt fra den første gangen Mary Shelley fortalte sin underlige fortelling om de døde brakt til livet. I 1816 ble denne 18-åringen samt noen av hennes venner utfordret av poeten Lord Byron til en konkurranse om å skrive en skrekkhistorie. Hun endte opp med å vinne og bestemte seg etter den positive responsen for å skrive om sin kortfortelling til en novelle som vi alle kjenner til i dag.

Jeg håper at nettopp du vil lese dette mesterverket, derfor velger jeg å ikke fortelle noe mer om bokens handling og tematikk, som er aktuell selv den dag i dag. For dette er virkelig en bok som fortjener å bli lest uten såkalte spoilers!

Det er en kunst å skrive noe som er både vakkert og grusomt, som også selv i dag, over 200 år senere har en effekt på oss. Å kunne vekke både frykt og sympati hos en leser overfor en slik skapning er det få som klarer, men Marry Shelley klarte uten tvil dette. Gjennom hele boken stilte jeg meg selv ofte spørsmål rundt hvem jeg bør heie på. I det ene øyeblikket kunne jeg ikke fordra Victor, i den neste syntes jeg han var super og fortjente å vinne i lotto. Det samme gjaldt også hans navnløse monster. God skrekk-høst!