Gå til sidens hovedinnhold

Bibliotektipset: En natt med Harlan Coben

Ukens bibliotektips er en heseblesende thriller som bibliotekar Tonje Gjems Vangberg ikke klarte å legge fra seg.

Bibliotektipset

Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes. Bibliotekar Tonje Gjems Vangberg tipser denne uken om boken «Datter savnet», av Harlan Coben.

Spol tilbake til august i år. Koronasommeren. Jeg har ferie og skal svømme tusen meter om dagen. For å få komme inn i svømmeanlegget må man kjøpe Billett på forhånd, gjerne dagen i forveien, da solen stråler fra en nesten altfor blå himmel og badeglade fra hele byen vil stupe, svømme og se og bli sett.

For å holde en grense på 200 i anlegget blir billettene solgt i bolker på to timer.

En onsdag i august har jeg kjøpt Billett til første bolk torsdag morgen mellom 07.00 og 09.00.

Datteren forsvinner

I 23-tiden begynner jeg å lese «Datter savnet» av Harlan Coben. Jeg har planer om å lese ett kapittel før jeg tar en tidlig kveld.

Kokken 05.00 slår jeg boka igjen. Da har jeg lest den tvers igjennom. Jeg har ikke kjangs til å legge den fra meg. Det er ikke fysisk mulig.

Simon Greenes tenåringsdatter, Phoebe, er forsvunnet. Hun er avhengig av stoff og av den eldre kjæresten som mishandler henne – hun har gjort det klart at hun ikke ønsker å bli funnet.

Ved en tilfeldighet støter Simon på datteren i Central Park. Hun er bare et skall av den datteren han husker.

Da hun ser Simon begynner hun å løpe, men Simon gir seg ikke. Han begynner å lete på egen hånd og ledes inn i en mørk og livsfarlig underverden. Snart er både han og resten av familien i fare.

I den heseblesende jakten på datteren virvles det inn et leiemorderteam, en privatdetektiv, skjulte familieforhold og den skumleste sekten jeg noensinne har lest om.

Hodet spinner

Og etter at jeg har holdt meg fast i svingene med pusteproblemer gjennom 350 sider kulminerer boka i en slutt som er hinsides det jeg hadde ventet meg. Etterpå blir jeg liggende våken en drøy time med hodet spinnende av implikasjonene i denne slutten.

Om det ble svømt denne morgenen? Overhodet ikke. Men det var verdt det!

Kommentarer til denne saken