Dette er ikke fordi boken er skummel, men fordi man ikke klarer å legge den fra seg!

I «Beinrester» møter vi igjen Gerlof Davidsson fra den opprinnelige Ølandskvartetten som ble avsluttet i 2014.

Theorin klarte imidlertid ikke å la den gamle sjøkapteinen og hobbydetektiven Gerlof ligge og her er han tilbake i fint driv. Riktignok nærmer han seg 90 år, bor på eldrehjem og tar seg frem med rullator, men hodet er like skarpt – det har han papirer på.

Alt begynner å rulle når en eldre mann blir funnet drept av et steinras.

Under en blomsterkrans ved siden av mannen finner politiet beinrester som har ligget der i fem desennier. Skjelettet er iført rester av Gerlofs gamle genser.

Tilda som er politietterforsker og Gerlofs niese settes på saken og den gamle mannen tvinger seg nærmest inn i etterforskningen.
Den har nemlig forgreninger til fortiden hans; landstrykeren som han lot komme inn i kahytten på båten sin i 1952, båten som brant samme natt.

Og hva er lenken til den fryktelige brannen ved en barneskole i 1929 der 15 barn døde i flammene og tre unge gutter ble belønnet for å ha reddet tre småjenter?
Jenter som senere dør under uklare omstendigheter flere tiår etter?

Tilda sliter både med saken og privatlivet. Hun blir tidvis irritert på sin foretaksomme gamle onkel, men Gerlof er besatt av å komme til bunns i saken med rullator og det hele.

Jeg skal ikke røpe så mye mer enn at Gerlof overlever, selv om det er så vidt.
Dette gir meg et håp om at Theorin har enda en bok i ermet om den gamle hobbydetektiven fra Øland.