Gå til sidens hovedinnhold

Bibliotektipset: Digitale kjæledyr – uventet kjærlighet eller ditt verste mareritt?

Artikkelen er over 1 år gammel

Denne uken tipser bibliotekaren om en bok av den argentinske fortfatteren Samanta Schweblin.

Innsendt

Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes. Bibliotekar Camilla Paulsen tipser denne uken om boken «Kentuki», av Samantha Schweblin.

Fremtidens tamagotchi, en kentuki, styres av en fremmed person, men befinner seg i ditt hus og observerer ditt liv.

De søte små plysjdyrene med kamera i øynene og små hjul under føttene brer om seg og hver kentuki er koblet sammen med en kontrollør gjennom en anonym sentral, men er anonymiteten garantert?

Hvem vil være et lite plysjdyr med tilgang til å spionere på en annen sitt liv og hvem vil ha et søtt plysjdyr som lekekamerat?

Mennesker kobles sammen fra alle verdenshjørner. Vi møter flere mennesker på begge sider av systemet. En liten gutt i Antigua opplever snø for aller første gang gjennom sin kentukis øyne. Flere gjør det til business å selge tilganger med opplysninger om hvilket miljø kentukien befinner seg i. Noen gjør seg også til frigjørere av kentukier.

Samantha har skrevet en bok som hvordan tillit til fremmede kan føre til uventet kjærlighet og eventyr, men hva skjer om kentukien også blir porten som åpner opp for ditt aller verste mareritt?

Menneskelig mørke er et gjentakende tema i flere av Samantha Schweblins bøker. Hun har tidligere fått utgitt boken «Feberdrøm» på norsk.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.