Gå til sidens hovedinnhold

Bibliotektipset: Denne er både til deg som har plantedille og en halvdød kaktus

Bibliotektipset

Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips – det kan være bøker og filmer du kanskje ikke engang visste fantes.

I januar 2020 var jeg så heldig å starte i ny jobb på Fredrikstad bibliotek. Vi kjøpte leilighet og flyttet i mars. Og så stengte plutselig alt ned.

Så da satt jeg der da, men ny flott leilighet. Masse ekstra plass, tom plass. Og masse tid til å være hjemme i all den tomme plassen.

Dette er jo å for all del et såkalt «første-verden-problem», men jeg hadde plutselig veldig mye plass å fylle.

Så vi dro på Plantasjen og kjøpte noen planter. Og så kjøpte vi litt flere planter, og så noen til.

Fra før av hadde vi en halvdød fiolinfiken, og noen grønne bladgreier som jeg fortsatt ikke helt vet hva er. Pluss noen veldig døde orkideer.

Hvordan jeg trodde at jeg skulle klare å ta vare på det alle de flotte plantene vi kjøpte det vet ikke jeg, men vi hoppet ut det med begge bena og hele lommeboka. Planter er nemlig dyrt.

Vi satte de opp, og de var veldig fine, men den ene begynte å henge med nebbet ganske fort. For dem som kan noe om planter var dette en calathea roseopicta, og de er visst kjent for å være vanskelige.

Bibliotekar som jeg er kastet jeg meg over internett for å finne ut hva jeg gjorde galt. På nettet fant jeg forumer fulle av råd om vanning med regnvann, egenkomponerte jord-mikser, skadedyrbekjempelse med dyre oljer fra utlandet og bilde på bilde av sjeldne planter.

Jeg falt pladask for variegerte monsteraer, eller vindusblad med uvanlige farger.

Snart hadde jeg satt meg i bilen og kjøpt avlegger på Finn. Først en, så en til. Jeg begynte å poste bilder på Instagram, og tror på ramme alvor at jeg ikke snakket om noe annet enn planter i et par måneder.

På jobben trodde de at dette hadde jeg holdt på med i flere år. Nei da, jeg hadde bare tatt et virkelig dypdykk ned i planteverden på internett.

Det er nå seks måneder siden jeg for alvor startet å samle på planter, og jeg vil ikke skrive hvor mange jeg har. Jeg telte de forrige uke for å bevise et poeng for en venninne. Tallet jeg endte på egner seg ikke på trykk, men tro meg, jeg har sluttet å kjøpe så mye planter, for det er ikke lenger så mange typer jeg ikke allerede har minst en av.

Jeg har bestilt lere for å lage potter i de formene jeg helst vil ha (lange, smale, rektangulære potter er nemlig ikke å få tak i). Jeg har utviklet min egen jordmiks, og er blitt farlig å få på besøk, for jeg vil helst ha avleggere av ALT!

Så hva er det med disse plantene da? Hva er det som gjør at vi dekker alle overflater, og tar inn planter som tilsynelatende ikke har vært å se i Norge siden 70 tallet?

Jeg for min del må si at det morsomste har vært avleggere. Å ta en stilk med et blad på og se det bli en stor, flott plante, er kjempegøy. For andre jeg kjenner er det frø, å gro noe fra nesten ingenting. Skape liv. Se det gro.

Jeg er ikke så opptatt av pynteting, jeg liker ikke å tørke støv av nipsfigurer. Bildene våre ligger fortsatt i en eske og venter på å henges opp. Men planter som dekor, det liker jeg. Det skaper liv, gjør rommene gode å være i. I stua står godstolen omringet av store grønne planter. Det er som å sette seg ned i en jungel for å lese. Det skaper ro i sjela mi.

Så hvor skal man starte da, hvis man også vil ha planter som hobby? Kanskje har man en gullranke som har hengt i et hjørnet siden slutten av 90-tallet, men ønsker seg noe mer, noe nytt? Torsdag 8 April skal biblioteket ha digitalt kurs i inneplanter i samarbeid med Plant Papis. Boken deres, Stiklinger, handler blant annet om avleggere. Om å lage flere planter av de du har (eller å lage flere av flotte planter noen andre har).

Jeg vegrer meg fortsatt for å kalle 2020 for «annerledesåret», men plutselig måtte vi alle være mer inne hos oss selv. For mange, inkludert meg, utviklet det seg til et ønske om å gjøre hjemmene våre bedre å være i. For meg handlet det om planter. Om å omgi meg med levende ting. Jeg gleder meg til jeg kan ha folk på besøk igjen. Så jeg kan vise frem, og dele plantene mine med de jeg er glad i.

Kommentarer til denne saken