Gå til sidens hovedinnhold

Bibliotektipset: Den ultimate «høytlesning i adventstiden»-boka

Ukens bibliotektips er adventsboken «Julemysteriet» av Jostein Gaarder.

BIBLIOTEKTIPSET

Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes. Avdelingsleder for barne-og ungdomsavdelingen ved Fredrikstad bibliotek tipser denne uken om boken «Julemysteriet» av Jostein Gaarder.

Det var særlig én bok som ble tatt fram i adventstiden år etter år da barna mine var i barneskolealder. Boka kom ut første gang i 1992, men i 1995 kom den utgaven vi elsket, og hygget oss med mang en desember: Julemysteriet av Jostein Gaarder, med fantastiske illustrasjoner av illustratør Stella East.

Dette er fortsatt en av de vakreste barnebøkene jeg vet om, og selv om det er mange år siden den ble utgitt, er boka så tidløs at den passer like fint nå 25 år senere. Boka består av en rammefortelling om gutten Joakim, som får en magisk julekalender. Og sammen med Joakim får vi ta del i bildene og fortellingene som dukker opp bak hver luke.

Det er fortellingen om Elisabeth, som løper etter et kosedyr-lam som har blitt levende inne i varemagasinet. Dette er starten på en reise gjennom Europa i tid og rom for Elisabeth, som Joakim og leseren får følge med på dag for dag. På veien møter Elisabeth mange forskjellige skapninger, og får oppleve noen av Europas og historiens kjente steder og bygninger. Klokken tikker stadig tilbake i tid, helt tilbake til julenatten da Jesusbarnet ble født i Betlehem. Samtidig som Joakim og leseren følger Elisabeths reise, følger vi som er lesere med Joakim, som prøver å oppklare mysteriet om Elisabeth – for det er flere ting som tyder på at hun var en virkelig, levende person.

Julemysteriet er en fantastisk spennende og magisk bok som treffer både barn og voksne. Den er samtidig en kulturhistorisk reise gjennom Europa – her er mye å lære og undre seg over for alle aldre. Dette er en av de bøkene jeg alltid vil komme tilbake til.
Det er bare å glede seg til fantastiske høytlesningsstunder i tiden fram mot jul!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.