Fredrikstad bibliotek kommer med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes.

Du finner mange forskjellige genrer og typer av bøker på leselisten min. Men jeg setter særlig pris på velskrevne, intelligente kriminalromaner. Ofte synes jeg likevel at en del nyere krim inneholder vel mye råskap og utstuderte grusomheter, og det er jeg neppe alene om.

Det var derfor en stor glede å nylig lese to nye britiske kriminalromaner av forfatter Richard Osman: «The Thursday Murder Club» – på norsk «Torsdagsmordklubben» og «The man who died twice» – på norsk «Mannen som døde to ganger».

Britisk humor og ironisk understatement av beste sort, kombinert med interessante mord-plott – det er virkelig lenge siden jeg har hygget meg så mye mens jeg leste en kriminalroman.
Det er naturlig å trekke linjer fra disse to romanene til Agatha Christies krimromaner – ikke minst fordi hovedpersonene her, i likhet med Miss Marple, er eldre mennesker. Vi møter Elizabeth, Joyce, Ibrahim og Ron, som alle bor i samme pensjonist-landsby. De er en sammensatt gjeng, men interesserer seg særlig for uoppklarte «cold-cases», derfor møtes de en gang i uken til The Thursday Murder Club.

Forfatteren tar også på finurlig og humoristisk vis et aldri så lite oppgjør med fordommer og «skjære alle over en kam»-holdninger som eldre mennesker gjerne blir møtt med.
De britiske utgavene kom i henholdsvis 2020 og 2021, mens begge har blitt oversatt og utgitt på norsk i 2021.

Fredrikstad bibliotek har bøkene på både engelsk og norsk.
Min anbefaling for advent-tiden er da dette: Lag deg en god kopp kaffe eller te, sett deg i godstolen og kos deg med disse to fine kriminalromanene. Jeg garanterer at du får noen hyggelige timer i følge med The Thursday Murder Club!