Ble du lest for som barn? Ble du tatt med på biblioteket og kom hjem igjen med ryggsekken full av bøker? Sto det barnebøker i hylla hjemme? I så fall var du heldig.

Det er ikke alle barn som blir lest for hjemme, og heller ikke alle som har lett tilgang til spennende barnebøker. Det kan være mange grunner til det, for eksempel tidspress og dårlig økonomi. Det kan også være fordi man i en travel hverdag glemmer det bort.

Derfor er det fint å minne om at biblioteket finnes. Biblioteket tilhører oss alle. Det tilhører både dem som leser hver dag og dem som bare leser av og til, for eksempel i sommerferien.

Forskning viser at det er mange fordeler ved å lese for barna fra de er små. Barn som blir lest for får et bedre ordforråd og vil lettere kunne lære seg å lese og skrive når de begynner på skolen. De får dermed et forsprang i forhold til de barna som ikke er blitt lest for. Lesing stimulerer fantasien og nysgjerrigheten. Det har til og med blitt hevdet at man kan bli et mer empatisk menneske av å lese skjønnlitteratur, fordi man gjennom bøkene lever seg inn i andre mennesker.

Men kanskje det aller viktigste; det å lese kan være utrolig fint! Nettopp nå som det er ferietid, er det deilig å legge bort all nyttetenkningen og fokusere på kosen. Vi leser fordi det å lese har en verdi i seg selv. Det tilfører noe ekstra til hverdagen vår.

Sammen med Råde og Hvaler bibliotek har Fredrikstad bibliotek blitt tildelt en større sum fra Nasjonalbiblioteket for å treffe flere av barna som ikke bruker bibliotekene. For å nå disse barna må vi først nå ut til «de viktige voksne». Til høsten vil vi blant annet oppsøke lærere, barnehageansatte og ledere for ulike fritidstilbud. Men den som kan gjøre den største forskjellen for barnet ditt, det er deg!

Ta med deg barnet ditt på biblioteket i sommer. Vi har noe for barn i alle aldre, også de aller minste. La barnet gjerne velge bøker etter interesse, så vil sannsynligvis lesegleden komme. Og blir man glad i å lese, sitter man med nøkkelen til en større verden av både fantasi og kunnskap.

Og du som er forelder eller besteforelder og ikke har vært på biblioteket på årevis: spesielt velkommen til dere! Vi hjelper dere mer enn gjerne med både lånekort og bøker.