Erik Skauen er nå leder i Kultur- og miljøutvalget, og har gjort seg noen refleksjoner om hva som vil være gode tiltak for Fredrikstad. I et intervju med Fredrikstad blad sier han: "Det høres ut som en god idé å bygge et nytt bibliotek." Skauen vil gjerne legge ned Fredrikstad bibliotek og heller bygge nytt ute på Værste. Han ønsker seg et slikt bibliotek som de har i Bærum og Drammen, nemlig "et knutepunkt for kunnskap, et møtested for innbyggere, i alle aldre og med ulik bakgrunn." Men dette er faktisk en riktig god beskrivelse av biblioteket vi alt har i Fredrikstad. Her går folk i alle aldre og med vidt forskjellige ønsker ut og inn.

Biblioteket ligger sentralt i byen, i en grønn oase og med et stenkast fra elva. Noe for Miljøpartiet De Grønne, skulle man tro. Men er de litt engstelige for ikke å være moderne nok? Vårt bibliotek ble jo bygd mellom 1922 og 1924, og sto ferdig i 1926. Det er gammelt det! Gammelt, sjarmerende samtidig som det er monumentalt, med mange rom til ulikt bruk, bøker overalt, selvfølgelig, og bibliotekarer som skaffer alt. Det de muligens ikke har selv, kan de nemlig bestille fra et annet bibliotek, for eksempel Nasjonalbiblioteket.

Og så er det mye som foregår. Det er rikelig med barnebøker og egne program for barn i ulike aldre. Det er leksekafé for ungdom, eventyryoga, samtaler i store forfatteres fotspor, eget Makersspace (beregnet på ungdom med data-kunnskaper), klesbyttedag, tegneverksted, bok og samfunn, strikk og lytt, og enda mye mer. Så å si hver eneste dag foregår noe byens befolkning kan ha glede av. Så ikke si at biblioteket er kjedelig eller ikke blir brukt. Selv hadde jeg i høst stor glede av en helg med film fra Tyskland. Bibliotekarene hadde sørget for et meget godt foredrag, kafé med gode kaker og en rekke tyske filmer som ble spilt i Bibliotekets aula. Der var det lerret fra den ene enden til den andre og en fabelaktig akustikk.

Så hvorfor ønske seg et bærumsbibliotek da? Journalisten fra Fredriksstad Blad spør hva biblioteket skal brukes til når alt er nedlagt. «Det får vi komme tilbake til», svarer Skauen fra Miljøpartiet De Grønne.

En som har gode og aktuelle kunnskaper om denne saken er Anne Sofie Hygen, som nylig har skrevet et viktig og godt innlegg i Fredriksstad Blad: «Behold Fredrikstad bibliotek som bibliotek - ikke legg ned vårt fine bibliotek.» Hygen har gode kunnskaper om bygningen. Den ble jo ferdigstilt i 1926, og må naturlig nok gjennom en fornying. Hygen er ikke i tvil om at dette vil lykkes – hvis Fredrikstad kommune er villig til en innsats. «Gode arkitekter klarer å kombinere gammelt og nytt», skriver hun: «Ta kontakt med kulturminnevernet. Godt kulturminnevern er god fremtidspolitikk.»