Gå til sidens hovedinnhold

Til dere som savner Downton Abbey

Bibliotektipset

Artikkelen er over 4 år gammel

BIBLIOTEKTIPSETHver uke kommer Fredrikstad bibliotek med et godt tips til den leseglade – det kan være bøker du kanskje ikke engang visste fantes. Denne uken er det bibliotekar Gunn Ingvild Skramstad som forteller oss en hemmelighet:

Skal jeg fortelle deg en hemmelighet?

I lese-hjertet mitt finnes et eget rom reservert for romantisk engelsk herregårdsliv og kostymedrama.

Til alle dere som også elsker herskapshus, dyprøde fløyelskjoler og afternoon tea, dere med pasjon for lysekroner, butlere og familiehemmeligheter, dere som fortsatt tenker på Downton Abbey med tårer i øynene: La oss ta en tur til Brideshead Castle! Denne enorme herregården, der den fornemme adelsslekten Flyte har residert i hundrevis av år. Den unge, dekadente Sebastian Flyte studerer ved universitetet i Oxford på 30-tallet. Der knytter han et nært vennskap til Charles Ryder, som har middelklassebakgrunn. Som gjest på Brideshead, blir Charles dypt fasinert av slottet og av Sebastians vakre søster, Julia. Et spenningsfylt forhold oppstår mellom de tre. Og over dem alle vokter Sebastians mor, den strengt religiøse Lady Marchmain. En vakker opplevelse er det å hengi seg til Evelyn Waughs klassiske roman «Gjensyn med Brideshead». Romanen er nettopp kommet i en ny norsk oversettelse, som med en elegant letthet gjenskaper de særegne stemningene i boka.

«Familiene på Cavendon Hall» av Barbara Taylor Bradford er en herregårdsroman i en litt lettere stil. Kjærlighet, hevn og hemmeligheter er tema på familiegodset Cavendon Hall, der familiene Ingham og Swann, henholdsvis herskap og tjenere, har levd side om side i generasjoner. Det er ingenting de ikke vet om hverandre. Tror de ... Underholdende og lettlest fra storslåtte omgivelser i Yorkshire.

Ønsker du deg en dose spenning i herregårdsmiljøet? Da kan «Løgnens labyrint» av Julianna Deering være midt i blinken. En ung 1930-talls gentleman, et prangende engelsk gods, et lik i drivhuset. «Kan man aldri få nyte en kopp te i ro og mak?»

Hvorfor ikke friske opp bekjentskapet med Jane Austens deilige, romantiske fortellinger? «Mansfield Park», «Overtalelse», «Fornuft og følelser», «Stolthet og fordom» gir meg mjuk glede i hjertet, for ingenting slår en god, lykkelig slutt! Jane Austens bøker er mange ganger gjenskapt i nydelige tv-serier og filmer. Etter å ha valgt romantikk og empirekjoler fremfor krim på TV i påsken, bærer jeg stadig i hjertet dette uforglemmelige øyeblikket, da Mr. Darcy, iført blendende hvit skjorte, stiger opp av hagedammen på Pemberley, og skrider mot en ventende Elizabeth Bennet.

Her kan du lese flere bibliotektips

Kommentarer til denne saken