Gå til sidens hovedinnhold

Biblioteket fjerner køene

Nå kan fire låne bøker ad gangen – helt uten skranke

Artikkelen er over 7 år gammel

Fire kjappe operasjoner i løpet av noen sekunder, og du kan låne med deg bøkene hjem.

Det er nye tider på biblioteket. 30. desember i fjor ble fire automater montert der skranken sto, og barneavdelingen har fått den femte. Når aulaen står klar, da kommer den sjette.
To dører fører inn til biblioteket i første etasje, og der finner du to infoskranker også.

Enkelt og kjapt

– Du trykker på «Utlån» på skjermen, legger inn ditt lånekort eller bildet (appen) du har lastet ned til telefonen din, legger bøkene på brettet – og trykker på kvittering. Deretter er du ferdig. I bøkene ligger en form for køfribrikke som leses utrolig fort, og du kan gjerne legge inn en stabel med bøker ad gangen, for maskinen leser enkelt, forklarer sjefen.
Skal du levere bøker, så slipper du ta frem kortet. Da trykker du bare på «Retur», legger inn bøkene og trykker kvittering. deretter bes du om å legge bøkene på riktig tralle, til hovedavdelingen eller barneavdelingen. Det gjør det enklere for bibliotekarene å sortere i etterhånd. Alle bøker skal jo tilbake i hyllene igjen.

Frigjør ansatte

Aarmo legger ikke skjul på at han får frigjort to ansatte som brukte hele dagen i skranken.
– Vi kan fordele arbeidstid bedre, og slipper med litt mindre vikarbruk. Det frigjør midler som betyr innkjøp av flere bøker.
Ole Hegge har vært «automatmester» siden nyttår, og han føler at de fire automatene er godt tatt imot av brukerne. De har fortsatt en ørliten barnesykdom som brukeren ikke nødvendigvis merker, og den skal fikses av Bibliotecha med det første.

Full score

Han er ganske sikker på at publikum vil like automatene som er tilpasset store og små, inkludert rullestolbrukere.– Noe av det siste jeg gjorde før sjef sluttet på Nesodden, var å gjennomføre en brukerundersøkelse. Vi fikk full score på et felt; det var automatene for utlån, røper Aarmo.
Og dine utlån blir nå litt mer «private» enn før.

Kommentarer til denne saken