Gå til sidens hovedinnhold

Ber kommunen hindre at kloakk går ut i Vauerkilen

Artikkelen er over 1 år gammel

Årsmøtet i Papperhavn Velforening er opptatt av høy fart og dårlig vannkvalitet i Vauerkilen, og at alle avløp må ordnes slik at de ikke går ut i kilen.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vauerkilen er en innelukket kile på Vesterøy. Den er populær til padling. Mange bader der, særlig barn og unge. Noen båter holder høy fart der, ofte med vannski. Å kjøre fort samtidig som fører ser mest bakover er farlig for alle andre brukere av området.

Utrolig nok er det ikke noen fartsgrense i Vauerkilen, trass i et trangt og innelukket farvann. Papperhavn Velforening har i to omganger bedt Hvaler kommune om å innføre en fartsgrense på fem knop i Vauerkilen.

Samtidig er det dårlig kvalitet på vannet her. En viktig årsak er at kilen er stor og dyp, samtidig som to trange sund forbinder den med havet. Det fører til lite vannutskiftning. Hovedproblemet er at det bygger seg opp med sand og skjell i disse trange sundene. Særlig passasjen ved Papperhavn er grunn, mens det fortsatt går ganske greit å komme gjennom med små båter i Hvalsund.

Tidligere brukte lokale yrkesfiskere skjellene her til agn. Dette er et fiske som er borte, da gror innløpene igjen. Den varme sommeren i fjor førte til liten utskifting av vannet og dermed sterk algevekst. Papperhavn Velforenings medlemmer har Vauerkilen som sitt nærområde (farvann). Vi ber kommunen sørge for at alle hus og hytter har avløp som hindrer kloakk og husholdningsvann i å renne ut i kilen.

Vi håper sommeren 2019 gir oss renere badevann og lavere fart i Vauerkilen!

Les også

Problemer i Vauerkilen: Fylkesmannen er sterkt kritisk til å mudre ved Papperhavn

Kommentarer til denne saken