Den mørkeste februar er kanskje ikke tiden man forbinder mest med svensk visesang. Men et vinterkaldt Gamlebyen kan da med sine skjenkesteder og brosteinsgater absolutt minne om et Gamla stan i miniatyr, stedet der Sveriges nasjonalskald Carl Michael Bellman virket som Nordens fremste poet på 1700-tallet. Og Bellman både fødtes og døde i februar.

Bellmans dikterunivers har gitt liv til et rikholdig persongalleri fra Stockholms drikkfeldige og kjærlighetselskende klasse av Bacchi adelsmenn, og har inspirert generasjoner av nye visekunstnere som Cornelis Vreeswijk, Evert Taube og Fred Åkerström. Også i dag tolkes Bellman på moderne og tradisjonelt vis, og gir oss både en kunstners sideblikk på livet slik det kan fortone seg også for moderne mennesker, men ikke minst verdifullt innsyn i datidens livsanskuelse.

Bellmans liv strakte seg over 55 år, men på et vis også over en uke. Født 4. februar og død 11. februar; mellomtiden rommer hele kunstnerens liv og er en ypperlig inngang til en uke dedikert til Skandinavias egen Shakespeare.

Prisbelønt Bellman-tolker

Og det er ikke hvem som helst arrangørene i Foreningen Norden får med seg når Bellmans liv skal feires.

Den prisbelønte sangeren og Bellman-tolkeren Martin Bagge, som til daglig er bosatt i Göteborg, gjør en av sine sjeldne Norgeskonserter i Gamlebyen søndag ettermiddag.

– At vi fikk med oss selve Martin Bagge gjør oss ekstra stolte av dette prosjektet, fastslår Foreningen Nordens leder Gerard Doetjes.

Og legger til:

– Bagge har gjort en rekke innspillinger med Bellmans materiale, og vil bli stående som en av de største tolkerne sammen med Sven-Bertil Taube, Cornelis Vreeswijk og Fred Åkerström.

Fullsatt middag, men håp for konserten

Martin Bagge er hovedpersonen når Bellmans fødselsdag skal feires med en storslått middag i Dunkejongaarden lørdag 4. februar, og Gerard Doetjes kan fortelle at gjestelisten raskt ble full da programmet var klart i desember.

– Men fortvil ikke, Martin Bagge holder også en konsert i hos Værk i Teglhuset på søndag, hvor det fremdeles er noen billetter igjen, trøster en fornøyd arrangør. I Teglhuset vil Bagge, akkompagnert av sin citrinchen, en kopi av Bellmans eget instrument, fremføre et utvalg av Fredmans sanger og epistler, før turen går tilbake til Bellmans hjemland.

Bellman som øyeblikkets poet

Den litterært interesserte får også muligheten til å gjøre et dypdykk i Bellmans tekster når litteraturviter og kritiker Trond Haugen gjester Dunkejongaarden onsdag 8. februar.

Haugen har en doktorgrad innenfor temaet Bellman, og vil snakke om hvordan den poetiske formen hos Bellman bidrar til å skildre et mangfold av øyeblikk i 1700-tallets Stockholm. Haugen spør seg om Bellman var øyeblikkets poet. Svaret får vi i Dunkejongaarden samme kveld.

Pytt Bellman

Hva er den nordiske retten over alle? Man kan si hva man vil om fårikål, svenska köttbullar og flæskesteg, men når alt kommer til alt og restene skal fortæres forenes hele det nordiske folk seg omkring pytt i panne. Hva passer egentlig bedre som en rask hverdagsmiddag med et forfriskende glass til?

I Sverige heter denne retten Pytt Bellman, og serveres med et egg, rått eller stekt, og brun fløtesaus. For slik, sies det, foretrakk Bellman sin pytt.

Pytt Bellman er denne ukens hverdagsrett, hver dag på Restaurant Major-Stuen i Gamlebyen.

Leter du etter perler er det altså Gamlebyen som er stedet den kommende uken.