Gå til sidens hovedinnhold

Behovet for å bo må settes foran behovet for å tjene penger

Artikkelen er over 1 år gammel

– Rødt Fredrikstad vil jobbe for at minst ti prosent av boligene som bygges i sentrum skal planlegges som prisregulerte boliger utenfor det kommersielle markedet. 

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

23. april kunne vi lese i Fredriksstad Blad om at ordføreren ikke er overrasket over at overvekten av seniorer i sentrum. Dog er det en fattig trøst at han «tror det i fremtiden vil presse seg frem en større boligmiks som gjør det bedre også for unge å bo her». Det ser med dette ut som at ordføreren og bystyret har glemt at de kan legge føringer på utviklingen og dra lasset i riktig retning.

At flere enn rike pensjonister skal kunne bosette seg i sentrum, kommer nemlig ikke av seg selv. Det mangler politisk vilje til å gjøre noe med boligsituasjonen i Fredrikstad.

Rødt er opptatt av å se boligpolitikk i sammenheng med sosialpolitikk fordi boligmarkedet skaper og forsterker økonomiske forskjeller. For ungdom, lavtlønte eller midlertidig ansatte, er det nesten umulig å komme seg inn på markedet. For dem som står på utsiden av boligmarkedet betyr økte priser at de 15 prosent som kreves i egenkapital blir et stadig større beløp de ikke har.

Noe av det Rødt vil jobbe for i Fredrikstad, er å sørge for at det skal være mulig for alle å bo i sentrum.

Vi vil ha en boligpolitikk som stagger prisgaloppen, og som gjør det mulig med kjøp og salg utenfor markedet. I kampen mot fattigdom, er retten til et sted å bo helt grunnleggende. Derfor har Rødt foreslått en ikke-kommersiell boligsektor, og har nå fått gjennomslag for dette i det politiske samarbeidet i blant annet Bodø og Oslo. På den måten viser vi at det fins et alternativ til dagens usosiale boligpolitikk, og at vi kan begynne lokalt.

Noe av det Rødt vil jobbe for i Fredrikstad, er å sørge for at det skal være mulig for alle å bo i sentrum. Som Fredriksstad Blad de siste dagene har skrevet om, ligger leilighetene som er bygget i sentrum i en prisklasse som kun er tilgjengelig for eldre, veletablerte folk med god råd. Dette bidrar til å dele befolkninga inn i bydeler etter hvor stor lommebok de har. Dette er en utvikling vi ikke ønsker i Fredrikstad.

Private utbyggere får stadig viktigere rolle i byutvikling og boligpolitikk. Private aktører er også i større grad enn tidligere involvert i detaljplanlegging i både store og små byggeprosjekter. Kommunens rolle er beskjeden både som grunneier, investor og byggherre for boliger og næringsbygg.

Rødt Fredrikstad vil jobbe for at minst ti prosent av boligene som bygges i sentrum skal planlegges som prisregulerte boliger utenfor det kommersielle markedet. Vi ønsker å opprette en ikke-kommersiell boligsektor, gjennom boligbyggelag som også har gjenkjøpsplikt, slik at alle fritt kan selge tilbake boligen sin når de måtte ønske.

Dette vil holde boligprisene på et nivå som gjenspeiler kostprisen, og ikke markedsprisen, på en bolig. Utenfor markedet kan boligprisene følge konsumprisindeksen og ikke avgjøres av boligspekulasjon og priskrig oppover. Slik kan kommunen ta tilbake styringen av boligmarkedet og ikke legge all makt i hendene på eiendomsutviklere.

Rødts mål er å gi alle en mulighet til å skaffe seg egen bolig i Fredrikstad.

Kommentarer til denne saken