– Det var veldig morsomt. Vi lærte mye rart, og selvfølgelig var det veldig gøy å vinne, forteller Hans Jakob Aure til Fredriksstad Blad.

«Kokkesprell» er en nasjonal oppskriftskonkurranse for elever på 6. og 9. trinn. Det er sjømat i hovedrollen, og barn og unges smak blir tatt på alvor.

14-åringen var en av totalt fire elever på gruppa fra Begby Skole som gikk helt til topps i konkurransen.

– Man får motivasjon av å vinne. Det blir en slags bekreftelse på at man er god til å lage mat, fortsetter Hans Jakob.

«Tikka laksala»

Retten som vinnergruppa kom opp med, bekler navnet «Tikka laksala» – et åpenbart ordspill på den retten tikka masala, som de hentet inspirasjon fra.

– Navnet var dessverre ikke min idé, ler Hans Jakob, som legger til:

– Retten i seg selv fungerte veldig bra. Laksen passet bra med krydderet vi brukte, og så lagde vi hjemmelaget nanbrød. Disse vet jeg dommerne likte godt.

Som vinner av kokkesprell har 9. klasse på Begby Skole fått 5.000 kroner til klassekassen. Samtidig skal Fiskesprell, arrangøren av konkurransen, arrangere en sjømatfest for klassen.

Mat og helse som favorittfag

Hans Jakob og resten av vinnergruppa får også utdelt hvert sitt knivsett som premie – og det kommer godt med for 14-åringen som virkelig trives på kjøkkenet.

– Jeg er veldig glad i å lage mat, men synes det er enda bedre å bake. Jeg elsker også faget mat og helse, og jeg synes det er kjipt at vi ikke skal ha det neste år, sier 9.-klassingen.

– Er du så glad i å stå på kjøkkenet, så du har lyst til å bli kokk?

– Ikke helt. Jeg er ikke så fan av arbeidstidene, men det er veldig gøy å holde på. Jeg kan bli en hobby- eller fritidskokk, smiler Hans Jakob.

– Ikke min førsteprioritet

Etter seieren fikk også elevene i 9. klasse på Begby skole en hilsen fra fiskeriminister Bjørnar Selnes Skjæran.

– Han var veldig opptatt av at flere ungdommer skulle spise mer fisk, og hvorfor dette er et viktig tema, forklarer Hans Jakob.

– Hva er ditt forhold til fiskeretter da? Ville du ha bestilt det på restaurant?

– Fisk er ofte helt greit, men det er ikke min førsteprioritet, svarer han.

– Hvis det står «Tikka laksala» på menyen da?

– Da blir saken annerledes, smiler Hans Jakob.

– Men det er ikke så mange restauranter som har det på menyen enda, men plutselig dukker det opp – og da er det en ting som er sikkert: Vi skal ha krediten for retten, avslutter han med et glimt i øyet.