Gå til sidens hovedinnhold

Tysk og kirurgisk presisjon sikret opprykk

Basketball på vei opp igjen i Fredrikstad - Fredrikstad Lumberjacks med herrelag for første gang på flere år

Artikkelen er over 6 år gammel

Fredrikstad Lumberjacks startet i 2014 opp det første herrelaget i basket i byen på mange år. Med en tysk tometersmann og tre leger, alle i nær familie har det blitt en suksess.

I flere år har Fredrikstad Basketklubb, eller Lumberjacks som de kaller seg, ikke hatt noe tilbud etter juniorbasket, med et nyoppstartet herrelag er dette derimot endret.

– Grunnen til at vi kunne starte opp nå var at flere som tidligere spilte, har flyttet tilbake til Fredrikstad etter studier. Vi har vært en fast gruppe på litt over ti spillere, samt noen som er med en gang i blant, forklarer lagets spillende trener Jonathan Syverstad (21).

På banen har det gått nærmest knirkefritt. Laget har vunnet serien, og tapt kun én kamp. Fredriksstad Blad var tilstede lørdag da Kongsvinger ble feid av parketten med 60-36. De gode resultatene har kommet tross at laget kun har trent en gang i uka.

– Det ideelle ville vært to økter i uka. Men det er vanskelig å få halltid, og vi var klare på at vi ikke skulle stjele treningstid fra noen av ungdomslagene, forklarer Syverstad.

Hjemmekampene spiller de i Blomsterøyhallen på Kråkerøy.

Tysk tometersmann

Naturlig nok er de fleste spillerne på laget lokale, men det er også plass til en import, i tyske Jan Stobbe (31). Tyskeren rager 207 centimeter over bakken, og har spilt på høyere nivå i Tyskland, samt high school-basket i USA. For noen år tilbake flyttet han til Fredrikstad grunnet jobb, og er glad det har kommet et baskettilbud i byen.

– Jeg har ikke spilt på noen år, så det har vært morsomt å være med her. Det er sosialt og man får venner. Motstanden i år har dog vært litt varierende, det tror jeg kan bli bedre neste år i 3. divisjon.

I tillegg til Stobbe har Lumberjacks også Mergim Kelmendi på over to meter, noe som gjør at de antagelig er et av de høyeste lagene i Norge, i det minste i de lavere divisjonenene.

Høyde er ikke alt

Tross for at høyde er en fordel i basket, viste ballfører hos Fredrikstad, Mathias Larsen (21), at det nødvendigvis ikke er noen hindring å være lav. Selv er han ikke høyere 1.80, men viste seg flere ganger frem mot Kongsvinger med både trepoengere og gode fremspill til lagkamerater.

– Det kan hjelpe være høy, men ballkontroll og tempo i beina er vel så viktig. Så skal det sies at det også er forskjellige roller i basket, sier 21-åringen, som selv først startet å spille for noen få år siden, da på juniorlaget, mens han nå gleder seg over at tilbudet med herrelag har kommet.

I 60-36-seieren over Kongsvinger følte han derimot at laget hadde litt å gå på fremover i banen.

– Vi pleier å snitte på rundt 100 poeng, så det var ikke helt flyt i denne kampen. Men det skal sies at vi var bra bakover, oppsummerer ballføreren.

Tre leger, en far, to sønner

En morsom kuriosa med laget er at de har med tre fra samme familie, en far og hans sønner, og de er alle leger. Mange vil kanskje kjenne igjen navnet Zbigniew Stanislaw Gorski. 57-åringen er en av byens mest populære fastleger, og holder også koken på basketbanen sammen med sønnenene Phillip og Jakub.

Kommentarer til denne saken