Gå til sidens hovedinnhold

Fredrikstad: Hundrevis har ikke råd til barnehage

Artikkelen er over 5 år gammel

Svært mange familier i Fredrikstad har ikke råd til barnehage. Hundrevis søker om gratis opphold og redusert betaling.

Det viser tall fra kemnerkontoret i Fredrikstad kommune.

Regjeringstiltak

Per 1. oktober er 106 familier innvilget gratis kjernetid i barnehage. Det betyr at barnet kan oppholde seg i barnehage 20 timer i uken uten at det koster foreldrene noe. Tiltaket er innført i alle kommuner av regjeringen fra og med august.

– Jeg synes absolutt at dette er positivt, fastslår Gunn Glad, fagsjef barnehage i Fredrikstad kommune.

– Jeg har for øvrig alltid ment at barnehage burde vært helt gratis, på lik linje med skolen, som det første skrittet i utdanningssystemet.

Enorm økning fra i fjor

Enn så lenge koster det imidlertid penger å gå i barnehage. Maksprisen sikrer at barnehageeiere, både private og kommuner, ikke kan ta det de vil. Men for mange er 2.580 kroner i måneden en for tung økonomisk byrde å bære.

Fra 1. mai i år iverksatte derfor regjeringen redusert foreldrebetaling når maksprisen er høyere enn seks prosent av familiens samlede inntekt.

Det betyr at alle husholdninger med mindre enn 473.000 kroner i inntekt, får betale mindre.

Fredrikstad kommune har de to siste årene hatt en egen ordning for redusert foreldrebetaling. Men med regjeringens vedtak har antall søkere eksplodert.

I juni, juli, august og september i år søkte 324 familier om redusert betaling, mot 92 i samme periode i fjor. Kemnerkontoret opplyser at dette er tidsrommet for vedtak som fattes for barnehageåret 2015/16 som startet i august.

I hele 2014 kom det 215 søknader, altså over 100 færre enn i disse fire månedene.

– Det er bra at det kommer en slik ordning fra sentralt hold, sier Gunn Glad om redusert foreldrebetaling.

– Det er jo flere som har mistet barnehageplassen fordi de ikke har betalt. Så hvis prisreduksjon kan bidra til at flere går i barnehage, er det flott, mener hun.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.