– Barnelitteratur er livsviktig for framtida

– Som forfatter reiser jeg mye på skolebesøk. Det er et stort privilegium å få lov til å komme til så mange ulike lokalmiljøer og være noe annet enn en turist. Jeg har viktige samtaler med elevene jeg møter, skriver Hilde Hagerup. Arkivfoto: Svein Kristiansen

– Som forfatter reiser jeg mye på skolebesøk. Det er et stort privilegium å få lov til å komme til så mange ulike lokalmiljøer og være noe annet enn en turist. Jeg har viktige samtaler med elevene jeg møter, skriver Hilde Hagerup. Arkivfoto: Svein Kristiansen

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Kan det å lære ungene våre å bli glade i historier være et av de viktigste redskapene vi gir dem mot en usikker framtid, spør Fredrikstad-forfatter Hilde Hagerup i denne kronikken.

DEL

KronikkDenne kronikken sto først på trykk i Dagbladet.

Empatien er litteraturens grunnrefleks. Den som leser kan ikke unngå det som er lesingens utgangspunkt: Hvordan er det å være en annen enn meg selv? Kan det å lære ungene våre å bli glade i historier være et av de viktigste redskapene vi gir dem mot en usikker framtid?

Som forfatter reiser jeg mye på skolebesøk. Det er et stort privilegium å få lov til å komme til så mange ulike lokalmiljøer og være noe annet enn en turist. Jeg har viktige samtaler med elevene jeg møter.

Vi snakker om bøker. Om bøker vi har lest og bøker vi skal lese, om historier barna eller jeg har funnet på selv, og om de beste historiene andre har fortalt oss. Vi snakker om Harry Potter og Astrid Lindgren, om trollet i fjellet og dronninga på trikken.

Jo mer jeg reiser rundt, og jo mørkere nyhetsbildet blir, jo viktigere tenker jeg at nettopp disse historiene må være. Jo mer mørkt i verden, jo mer trenger vi fantasi og fortellinger. Hvorfor det?

  • I løpet av en drøy måned har det kommet ut sju barnebøker med lokale forfattere og illustratører. FB kommer de neste dagene til å presentere alle sammen - kronikken fortsetter under:

Deres nye bok er solgt til seks land, i tillegg har Russland og Sør-Korea lagt inn bud  Oppfinneren som oppfant oppfinnerbok

Deres nye bok er solgt til seks land, i tillegg har Russland og Sør-Korea lagt inn bud 

Nattabok for Fredrikstad

Lokalhistoriker Svenn Poppe ute med sin første barnebok

Bokdebutant fikk ideen hos naboen

Thore Hansen er mannen som elsker neshorn

Har tegnet bestevenn på boks 

Fordi den som leser er nødt til å stille seg selv det som er lesningens grunnleggende spørsmål: Hvordan er det å være noen annen enn meg? Innlevelsesevnen er en forutsetning for selve lesingen, den er enda viktigere enn å kunne tyde bokstaver på papir. Selvfølgelig kan lesingen også være bekreftende – den forteller oss at vi ikke er alene.

– Jo mer jeg reiser rundt, og jo mørkere nyhetsbildet blir, jo viktigere tenker jeg at nettopp disse historiene må være. Jo mer mørkt i verden, jo mer trenger vi fantasi og fortellinger, skriver Hilde Hagerup.

– Jo mer jeg reiser rundt, og jo mørkere nyhetsbildet blir, jo viktigere tenker jeg at nettopp disse historiene må være. Jo mer mørkt i verden, jo mer trenger vi fantasi og fortellinger, skriver Hilde Hagerup. Foto:

Men selv i tosomheten mellom leseren og boka er man aldri bare en. Hun som leser er ikke teksten. Den litterære stemmen er en annen enn henne selv. Empatien er litteraturens grunnrefleks. Hvorfor er det viktig?

Fordi vi skal leve sammen, i dette landet og i denne verden, mange ulike folk. Rojalister. Børsmeglere. Folk fra Kabul og folk fra Sarpsborg. Folk med og uten nesering, folk med arr og tatoveringer, folk som kjører gokart og motorsykkel. Fotballfans og folk i hijab, og folk som er lidenskapelig opptatt av økologisk landbruk.

Vi skal leve sammen.

Da må vi kunne snakke sammen.

Da må vi vite noe om hvordan det er å være en annen enn oss selv.

Nyhetsbildet er mørkere og mer uoversiktlig enn det har vært på lang tid. Bøker og historiefortellinger er på ingen måte hele løsninga på alle problemene fremtidas voksne kommer til å stå ovenfor.

Men de hjelper litt.

Skap gode rammer for kunstopplevelser i og utenfor skolen. Og les for ungene!

Dette er NBI

  • Norsk barnebokinstitutt (NBI) ble stiftet i 1979. NBI utvikler og formidler kunnskap om litteratur for barn og unge, arbeider for å styrke forskningen på fagfeltet, underviser i barne- og ungdomslitteratur og driver forfatterutdanning, nettstudium, formidlings- og informasjonsvirksomhet.

Artikkeltags