Gå til sidens hovedinnhold

Barn som ikke har løpt ett steg møter til fotballtrening

Artikkelen er over 2 år gammel

Alarm om fysisk understimulering av barn: – Det er vanlig at barn med null fysiske forutsetninger blir sent til hyperaktive treningsgrupper med unger som kanskje har trent aktivt fra de var fire-fem år gamle.

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

World Economic Forum anbefaler at alle, dvs. store som små, trener minimum 20 minutter per dag med såkalt «cardio respiratory fitness». Statlige norske myndigheter anbefaler fem dager i uka a én time med pulsøkende fysisk aktivitet. Altså en eller annen fysisk aktivitet med mye bevegelse inkorporert. I praksis løping, turgåing, hagearbeid, svømming, fotball, bryting, fysisk lek som øker pulsen litt, osv....

Det at ungene trener fire ganger i uken a 1.5 timer synes å være innenfor det som anbefales. Dessverre er det heller slik at både små og store beveger seg altfor lite. Barna kjøres til skolen, hvor de skal sitte helt rolig i fire til seks timer per dag, etterpå hentes de i bil og kjøres hjem. Kanskje har ungene gym én time i uka hvis de er heldige. I friminuttene på skolen er det mye mobilbruk og lite fysisk aktivitet. Hjemme er det skjermtid, skjermtid, skjermtid og atter skjermtid enten på mobilen eller PC’en. Den fysisk frie leken for barn har mer eller mindre avgått ved døden.

Det er mange barn i åtteårsalderen som har liten eller ingen erfaring med fysisk aktivitet. Det er vanlig at barn med null fysiske forutsettninger blir sent til hyperaktive treningsgrupper med unger som kanskje har trent aktivt fra de var fire-fem år gamle. Foreldrenes ambisjoner er i slike tilfeller større enn barnas fysiske forutsetninger. Det er ikke uvanlig at det møter opp barn som ikke kan løpe, og heller ikke har løpt et eneste steg i sitt liv. Utrolig, men sant. Altfor ofte er barna grovt fysisk understimulert. Fysisk misskjøtsel kalles det.

Kommentarer til denne saken