Gå til sidens hovedinnhold

«Fidget spinnere» er den nye jojo-en: – Det er noe å fikle med

Artikkelen er over 3 år gammel

Har du sett barn som spinner en dings mellom fingrene den siste uken? Det er ikke så rart, for det har nemlig tatt helt av.

Før i tiden var det rockeringen og jojo-en som var det hippeste man kunne drive med i skolegården. Nå er det «fidget spinner» alle skal ha.

– Jeg er ikke hekta, men jeg holder på med den når det passer seg, sier Astrid Marie Stafne-Torp (13).

Tatt helt av

Hun går i 7A på Trara skole, der FB har tatt turen for å finne ut av hva som er så gøy med fidget spinnere. Den lille dingsen man kan spinne mellom fingrene er å se i alle skolegårder for tiden, og Cato Rummelhoff Olsen hos Østsiden Leker kan fortelle at interessen har vært enorm den siste uken.

– Det har tatt helt av, sier han.

– Det er folk innom hver dag for å høre om vi har, og det virker ikke som interessen har avtatt helt ennå.

 

Astrid Marie og Fredrik Hanssen Edvartsen (12) forteller at det er et par uker siden de første barna kom på skolen med fidget spinnere, og at det siden eksploderte.

– I forrige uke hadde alle det, men nå er det ikke så mange som har de med på skolen lenger, forteller Fredrik.

– Jeg vet ikke om folk har gått lei, eller om de er redd for å bli fratatt dem, men det er litt roligere nå enn det har vært, legger Astrid Marie til.

Letter på stresset

På spørsmål om hva som egentlig er så spennende med dingsene som har tatt barn og unge over hele verden med storm er det vanskelig å gi et godt svar på, men Astrid Marie forteller at de kan virke beroligende.

– Det er mest for å ha noe å fikle med, også kan det kanskje føre til at man blir litt mindre stresset hvis man har mye å tenke på. Jeg bruker den mest når jeg kjeder meg.

De to har hørt at spinnerne i utgangspunktet ble laget for å berolige barn med diagnosen AD/HD, men de vet ikke sikkert om det er fakta eller rykter.

Rummelhoff Olsen forteller at spinnerne mange steder blir markedsført som anti-stressende, men om det faktisk har noen funksjon er han usikker på.

– Jeg låner sønnene mine sine når jeg ser på TV, men det blir med det. På noen kan de kanskje virke avhengighetsskapende.

Trikser

Det er ikke mange som konkurrer med de ennå, men Fredrik forteller at det er mulig å gjøre triks med spinnerne.

– Man kan spinne de på en finger, og de flinkeste kan kaste de i været mens de spinner, og ta den imot.

Husker du trenden som tok hele landet med storm i fjor? Da skulle alle jakte pokemon, og voksne ble som barn igjen.

 

Sjelden vare

I Fredrikstad har det vært vanskelig å få tak i spinnere, men mange har kjøpt de på nett. FB har snakket med flere lekebutikker, og dingsebutikker i Fredrikstad, og alle har hatt en storm av foreldre som er på jakt etter spinnere til barna sine.

– Vi var veldig heldige, og fikk de inn tidlig i våre butikker på Selbak og Gressvik, forteller Rummelhoff Olsen.

– Siden vi fikk de inn har vi vært nesten alene om de i Fredrikstad. På de åtte dagene vi har hatt spinnerne i butikk siden vi fikk de inn 27. april har vi solgt 1400 stykk. Vi har måtte bestille flere ganger, så nå har vi gjort en kjempebestilling på 2000 stykk som blir levert snart.

Sjuendeklassingene på Trara har kjøpt sine på internett, og forteller at de har venner som ikke har vært like heldige.

– Det er flere som har vært i butikkene her i byen, men ikke fått tak i, avslutter de to.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:15.