– Jeg er enig i at ballkjoler bør begrenses til 10. klasse på ungdomsskolen, men den ene gangen i ungdomslivet må de være lov å drømme seg litt bort, mener Antonsen.

Kan bli for gledesløst

– De fleste av oss er jo ikke glamorøse, og har kanskje behov for å leke at vi er det?

– Nettopp. Ellers blir alt så grått og trist. Da jeg drev butikk og leide ut kjoler opplevde jeg den positive entusiasmen som unge jenter møtte med. De gledet seg og de frydet seg.

– Hele den brasilianske karnevalsideen er tuftet på at fattigfolk skal få være prinser og prinsesser for en dag?

– Det er slike drømmer vi trenger, selv om de ikke er realistiske. Det gjelder å ikke overdrive det. Jeg synes det er flott at skolene ikke vil ha ball og fest hvert eneste skoleår, men en avslutningsfest i tiende må vi kunne tåle.

Pass på prisene

– Men nå er dette blitt en stor og dyr og årlig farsott?

– Ja, vi må ikke la det gå for langt. Det er ikke bare skolen og vi selv som har ansvar for å begrense det. Butikker som selger klær og utleiere av limousiner må ikke fristes til å skru opp prisene fordi skoleball er blitt en farsott. Tenker vi slik trenger ikke kjolen være særlig dyr, og det å spleise en hel gjeng på å leie en fin bil trenger heller ikke å koste all verden.

– Det viktige er at vi får pynte oss i den beste stas av og til, og drømme oss bort fra hverdagen, for hverdager er det flest av, sier Antonsen.

Rektor ikke enig

– Vi har ikke ball i år, og vi hadde det heller ikke i fjor. Det er viktig for oss å kalle det skolefest, og ikke å overdrive det, sier rektor ved Haugeåsen skole, Mona Häckert.

– Hvordan reagerer elevene på dette?

– De reagerte litt negativ det første året vi sa nei til ball, men nå er det akseptert.

– Flere skoler vil nå forby limousiner og prøver å dempe behovet for dyre kjoler?

– Det synes jeg er flott. Jeg var veldig fornøyd med Fredriksstad Blads artikkel om spørsmålet i onsdagsavisen.

– Vi vet at flere foreldre lager dekkhistorier for å slippe unna en ballkultur de ikke har råd til å være en del av. Mange har ikke 1.500 kroner til kjole, 600 kroner til frisør pluss penger til å leie limousin, sier rektor Häckert.

Uenig i forbud

Kommentarene til skoleballsaken er mange. Saken engasjerer tydeligvis.

– Jeg ser at mange smårips har sett film fra Amerika og vil sitte i lang bil til skoleballet. Å forby dette, vil bare gjøre det mer attraktivt. Det er i alle fall sånn jeg fungerte, skriver radio- og TV-kjendis og urokråke Mina Helene Hadjian på sin Facebookside.

– Noen har råd, de fleste ikke. Vi kan ikke verne de unge mot å føle seg mindre verdt fordi de har mindre fine ting enn sidemannen, mener Hadjian, som synes det er foreldrenes og samfunnets ansvar å gi de unge nok selvinnsikt til ikke å dyrke det materielle.

– Da vil de heller synes synd på de som må ha limousine for å føle seg bra på ball, mener Hadjian.