- Det var én telefon og spriten ble levert på døra

Mamma Mette Hansen kan endelig stole på datteren Maren Andrea igjen etter at hun klarte å komme seg bort fra rusmiljøet.

Mamma Mette Hansen kan endelig stole på datteren Maren Andrea igjen etter at hun klarte å komme seg bort fra rusmiljøet. Foto:

Av
Artikkelen er over 9 år gammel

De fleste 13 åringer leker med dukker og har nettopp sluttet å se på barne-tv. Maren Andrea Hansen, (16) festet og dopet seg.

DEL

16-åringen har vært igjennom ting som andre på hennes alder bare har hørt om på tv. Alkohol og rus var for to år siden helt vanlig i livet hennes. Alt startet med en klassetur.

Tøffere med øl

Fra 1-7. klasse var Maren en rolig jente. Hun sa nesten ikke et ord gjennom hele barneskolen og gruet seg veldig til å dra på leirskole i 7. klasse.

– Jeg hadde en del eldre venner og noen av dem sendte med meg øl for at jeg skulle bli litt tøffere, minnes ungjenta.

Dette ble oppdaget allerede første kvelden og det endte med at Maren ble sendt hjem.

– Det var ikke så gøy å måtte hente henne på Hamar mandag kveld. Hun var alltid så stille og rolig, så det kom som et stort sjokk. Det var helt grusomt, forteller Marens mamma, Mette Hansen.

Etter denne episoden ballet det seg bare på. Festene ble villere og villere og store mengder alkohol ble konsumert hver helg.

– Det var ingen grenser for hvor mye vi drakk. Det var en konkurranse om å bli fortest full og selv om vi var mindreårige, var det ikke noe problem å få tak alkohol. Én telefon og spriten ble levert på døra. 450 kroner for 5 liter som jeg fikk på kanner. Det er skremmende, men sånn var det faktisk, forteller Maren.
(Saken fortsetter under bildet)

ADVARER: Maren vil advare andre ungdommer så de ikke må gjennomgå det samme som henne.

Sterkere saker

Med det stoppet ikke der.

– Jeg bestemte meg for å prøve stoff og dro til et lite smug i byen som jeg hadde hørt om. Der kunne du få alt det du ville bare du hadde nok penger. Den dagen fikk jeg med meg to gram hasj, et rødt hjerte og en tablett jeg fortsatt ikke vet hva var. Pris? Ikke dyrt. Jeg betalte 200 kroner for hasjen, men det andre kunne jeg få. Jeg tok med meg alt på festen jeg skulle på. Som lovt ble jeg veldig borte. Alt jeg kan huske etterpå er at rommet snurret og at jeg så ting som ikke var der. Tablettene husker jeg ikke om jeg tok, sier Maren.

Hun har alltid hatt et godt forhold til moren og hennes verste mareritt var at hun skulle få vite om det. Selv om Maren ikke skjønte det selv, hadde moren likevel mistanke om at noe var veldig galt.

Mange lyver

– Jeg har alltid hatt mye tillit til Maren. Hun var den mest rolige av barna mine, men jeg var litt redd for at det en dag skulle ta slutt. Og det gjorde det virkelig, sier Mette alvorlig.

Mor og datter synes ikke politiet kan gjøre så mye mer.

– Det viktigste er foreldrenes rolle oppi dette. De må ikke være så naive, for dessverre er det veldig mange som lyver. Man bør ha en god dialog med andre foreldre og heller ringe en gang for mye, råder Mette.
(Saken fortsetter under bildet)

LETT TILGJENGELIG: Det var en smal sak for Maren å få tak i dop. Sprit ble levert på døren i fem literskanner.

Foreldrenes ansvar

Leif Gjerdsbakk fra Natteravnene Fredrikstad synes foreldrene har et ansvar når det gjelder å holde barna borte fra de verste miljøene.

– Vi som Natteravner kan ikke gjøre så mye mer enn å være synlige om kveldene. Foreldrene har det største ansvaret og må gripe tak i det hvis de merker at barna driver med noe de ikke burde. Dessverre har det alltid vært sånn at ungdommer er flinke til å lyve og lurer foreldrene, sier Gjerdsbakk, som synes mange foreldre bør være mer skeptiske.

– Sier barna at de skal sove hos en venn er det ikke sikkert at det er sant. For å ha kontroll bør man ha kontakt med foreldrene til ungdommenes venner, sier han.
 

Artikkeltags