Gå til sidens hovedinnhold

Banjo-Kari er tilbake i Fredrikstad – søndag kan du oppleve «Revyperler» på nett

Det blir det mimring og humor med tidløse sanger signert Arne Svendsen og Finn Bø når Kari Svendsen, Talina H. Skogseth, Bjørnar Spydevold og Bjørn Halstensen møtes for å dele gamle revyperler søndag kveld.

Innsendt

Forestillingen «Revyperler» streames på FBTV og Litteraturhuset søndag 24. mai klokken 18.00

Banjo-Kari er tilbake

Kari Svendsen, eller Banjo-Kari som hun kalles, er like munnrapp og blid som ryktet sier. Og å følge henne i hurtigvisa «Bare døtt på!», er det nok ingen som klarer.

– Jeg takker for initiativet fra Talina – moro å spelle med Fredrikstad-folk igjen, Bjørnar, Talina og ikke minst den glimrende pianisten Bjørn Halstensen. Gøy! Fredrikstad har jo et meget kompetent og interessert visepublikum – det vet vi som har hengt med i viseklubben Hartvig fra tidenes begynnelse. Åh, Donkejongården!, mimrer hun før forestillingen søndag kveld.

– Ellers har jeg hatt den store gleden av å være med i et par revyer – «Det beste værste» 1989 på Pizzaniniteatret og samme høsten på kabareten «Ut av bushen» med Pål Nielsen og Brede Bøe, med tekster av Ragnar Joker Pedersen selvsagt, legger hun til.

Lang karrière

I høst runder Kari 70 år, så det har vært en lang karrière allerede.

– Jeg håper karrièren varer noen år til. Gleden de siste åra har jo mye vært å underholde på sykehjem og eldresentre, men også kulturhus og festivaler – en del jobber er det fremdeles for fag- og arbeiderbevegelsen, forteller hun.

Kari Svendsen ble i 2011 tildelt St. Hallvard-medaljen for sin enestående posisjon som visesanger.

– Måtte ha med Kari

Det er Talina som er initiativtager og produsent til «Revyperler».

– Det er klart at jeg måtte spørre Kari om å være med. Hun er jo ekspert på dette materialet, dessuten er det veldig hyggelig å jobbe sammen igjen etter så mange år.

Bildeserie

Husker du disse revyperlene?

Sist Talina og Kari arbeidet sammen, var i 1988. Da spilte de i den andre sesongen av den legendariske Sørensen-forestillingen.

– Vi har ikke jobbet sammen siden, men vi har møttes på noen premiere opp gjennom årene, sier Talina, som selv har både produsert og spilt i flere forestillinger med revyviser fra 1920 til 1950-tallet.

Gamle slagere

Arne Svendsen startet som barberer i Fredrikstad, men slo seg etter hvert opp som en av de fremste revyskaperne i Norge. Hvem husker vel ikke slagere som «Serru, Serru», «Gøy på landet», «En liten gylden ring», «Unnskyld at jeg spør», «Det holder det, sa Gundersen» og mange, flere?

Arne Svendsen skrev mer enn 60 revyer, og over 2.500 revyviser.

Les også

Byens første «supergruppe»: Madsane var Europas største familieorkester

Fra 1921 var Svendsen husdikter på Chat Noir. Det ble opptakten til revysuksesser år etter år, i nærmere 20 år. Det var sønnen Kolbjørn Svendsen som satte melodi til mange av Arne Svendsens viser, og sønnen Herbert Herding-Herberth ble en kjent skuespiller.

Familien Svendsen ga en viktig vitamininnsprøyting til det kreative revymiljøet som siden har blomstret nesten uavbrutt i Fredrikstad.

Skrev i kompaniskap

Finn Bø skrev også en lang rekke lystspill og revyer, samt 600 viser, som Marsjkonkurransen og «Norge i rødt, hvitt og blått».

Sammen med Arne Svendsen skrev de i kompaniskap, to til tre revyer årlig i årene 1927–1936 på Chat Noir. De sto for mange av de mest kjente visene til Lalla Carlsen, Einar Rose og Leif Juster.

Søndag kan du altså oppleve flere av disse gamle perlene, med Kari Svendsen, Talina H. Skogseth, Bjørnar Spydevold og Bjørn Halstensen på scenen.

Les også

Takk, Jørn Enger, for praktverket «Teater- og revybyen Fredrikstad»!

Kommentarer til denne saken