Gå til sidens hovedinnhold

Bane NOR: Vårt svar på bestillingen er dobbeltspor til Seut og oppgradert stasjon

Bane NOR prosjektdirektør svarer på Siri Martinsens beskyldning om løftebrudd: – Forslaget er svar på Samferdselsdepartementets spørsmål om hva som er mulig å få til for 15 milliarder.

Debattinnlegg Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vi i Bane NOR forbedrer og moderniserer jernbanen for at flere kan ta mer tog. Det er det vi ønsker oss alle sammen. At det går tog er viktig for enkeltmennesket og for miljøet. Om det er dobbeltspor hele veien er ikke det viktigste, men at tilbudet er attraktivt og legger til rette for at flere skal reise miljøvennlig.

I Bane NOR forholder vi oss til politiske vedtak. Vi jobber etter gjeldende Nasjonal transportplan (NTP). Samtidig pågår det en ny NTP-prosess der Samferdselsdepartementet har bedt oss om å komme med innspill gjennom flere oppdrag og innenfor to økonomiske rammer. Det har vi gjort.

Vi har ikke lagt bort alle planer om dobbeltspor til Halden, men vi vet at det vil koste over 60 milliarder kroner. Samferdselsdepartementet ba oss om å gi innspill på hvordan vi kan få mer jernbane for pengene, gitt at alle de 60 milliardene ikke kommer med en gang. Derfor har vi sendt inn et forslag til NTP som viser hva vi kan få for de første 15 milliarder kronene.

Vårt forslag til ny nasjonal transportplan er å først bygge dobbeltspor til Seut og en ombygging av Fredrikstad stasjon for å håndtere økt trafikk over stasjonen. Vi bygger allerede Follobanen, jernbane gjennom Moss og togparkering på Rygge. Til sammen vil alt dette kutte reisetiden til Oslo med over femten minutter og det blir mulig å kjøre fire tog i timen i rushtiden mellom Oslo og Fredrikstad. I tillegg vil vi kunne øke rushtilbudet mellom Oslo og Halden fra to til tre tog i timen, og ca. 15 minutter redusert reisetid.

Les også

Ny Grønli stasjon vil koste fire milliarder, anslår Bane NOR

Kommentarer til denne saken