Ballblom er årets villblomst i Norge

 Med sin sterke gulfarge lyser ballblomen opp i engene våre, og den er en kjær blomst i buketter.

Med sin sterke gulfarge lyser ballblomen opp i engene våre, og den er en kjær blomst i buketter. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel

Gul og lysende er ballblomen en populær art i vår flora. Nå har Norsk Botanisk Forening gjennom avstemning i sosiale medier og lokalavisen kåret den til å årets villblomst i Norge.

DEL

LeserbrevDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Norsk Botanisk Forening har flere år på rad utnevnt en plante som får tittelen Årets villblomst. Kåringen foregår ved avstemning i sosiale medier, i lokalaviser og i forskjellige botaniske blad. Dette gjør vi fordi vi ønsker at folk skal bli kjent med og engasjere seg i den fantastiske floraen vi har i Norge.

Tidligere har årets villblomst vært jåblom (2016), linnea (2017), blåklokke (2018). I år – 2019 – er det ballblom som har fått denne gjeve tittelen.

Ballblom Trollius europaeus er en plante som vi blir glade av å se. Med sin sterke gulfarge lyser den opp i engene våre, og den er en kjær blomst i buketter. Slekten trollius tilhører soleiefamilien, og omfatter ca 30 arter, hvorav ballblom er den som vokser vilt i Norge. Ballblom blomstrer fra mai til juni, og vokser gjerne i frodige enger og skoger med gress og urter i bunnen.

I lavlandet er de fleste slike enger drenert, pløyet og dyrket på forskjellig vis, men vi kan ofte finne planten i fjellområder. Nordpå og på Østlandet kan vi finne ballblom i store mengder, og ballblom er valgt til fylkesblomst i Troms. Men på Vestlandet mangler den helt. Kartet som er hentet fra Artsdatabanken.no viser registrerte forekomster av ballblom.

Ballbloms utbredelse i Norge (Artsdatabanken).  Foto av ballblom: Bjarke Anderson

Ballbloms utbredelse i Norge (Artsdatabanken). Foto av ballblom: Bjarke Anderson

Planten har en rak stengel som kan bli opptil 70 cm, ofte med sidegrener. Den kraftig gule blomsten minner om et lite kulerundt kålhode, med 12-15 begerblad som ligger lagvis oppå hverandre, og som fullstendig dekker en krans av 5-15 bittesmå kronblad som har utviklet seg til nektarproduserende honningblad. Fruktene kalles belgkapsler, og inneholder mange frø pr. frukt.

Ballblom-blomsten er svakt velluktende, og trekker til seg insekter. Men det er bare den lille «ballblomfluen» av slekten chiastocheta som kan pollinere planten. Denne fluen finner veien gjennom alle lagene av dekkblader, og legger sine egg på fruktbladene. Når fruktbladene utvikles til belgkapsler, bruker larvene frøene som mat. Den lille fluen er helt avhengig av frøene til ballblom, og planten er helt avhengig av fluen som pollinator.

Planten og blomsterfluen har derfor et symbiotisk forhold, en type gjensidig avhengighet som kalles obligat mutualisme. Dette er eksempel på et samliv mellom arter der ingen av partene kan overleve uten den andre.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken