Jaran er glad for «nye» Utøya

– Riktig: Som aktivt medlem av Fredrikstad AUF deltok Jaran Berg på sommerleiren på Utøya i 2011. Han klarte å flykte fra Anders Behring Breivik og reddet livet. – Det er riktig å fortsette å bruke Utøya til det den er blitt brukt til i årevis, sier han.

– Riktig: Som aktivt medlem av Fredrikstad AUF deltok Jaran Berg på sommerleiren på Utøya i 2011. Han klarte å flykte fra Anders Behring Breivik og reddet livet. – Det er riktig å fortsette å bruke Utøya til det den er blitt brukt til i årevis, sier han. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

De gangene Jaran Berg (28) har besøkt Utøya etter 22. juli, har vært preget av sorg. Nå er det endelig glede på øya.

DEL

Fredrikstad-mannen var deltager på AUFs sommerleir under terrorangrepet 22. juli 2011. Han mistet flere venner da Anders Behring Breivik drepte 69 personer på Utøya.

Selv reddet Berg så vidt livet ved å gjemme seg i en hule han fant under flukten fra terroristen. Torsdag var 28-åringen tilbake da AUF startet den første sommerleiren på øya etter massakren.

God opplevelse

– Det var fint å være til stede. Det er gøy å se at det går fremover og at det kommer nye ungdommer til. Det er godt at øya igjen brukes til det den har vært brukt til i generasjoner, sier Berg om sommerleiren.

Samling: Torsdag satt Jaran Berg i den legendariske bakken med 1000 andre AUF-ere.

Samling: Torsdag satt Jaran Berg i den legendariske bakken med 1000 andre AUF-ere.

Han dro til Utøya sammen med faren Ulf Berg, som var invitert på grunn av sin dugnadsinnsats for å gjenreise stedet.

– Jeg gikk mest rundt og snakket med folk. Jeg hørte også Trond Giske og Jens Stoltenberg fortelle historier om Utøya, sier Jaran Berg.

28-åringen har vært på øya flere ganger etter den tragiske julidagen for fire år siden, men da i forbindelse med ulike minnemarkeringer.

Minner

– Nå er det noe helt annet, det er en mye hyggeligere atmosfære der nå, fremholder Berg.

– Du ser på menneskene at de ikke er der bare for å sørge, men også for å ha det fint. Jeg skjønner etterlatte som synes det er vanskelig, men jeg mener det er riktig å fortsatt ha sommerleir på Utøya. Det er viktig at AUF tar øya tilbake.

Minnestedet: – Veldig fint og verdig, sier Jaran Berg om Utøyas minnested.foto: privat

Minnestedet: – Veldig fint og verdig, sier Jaran Berg om Utøyas minnested.foto: privat

Til tross for at Berg ikke synes det er vondt å besøke stedet der han kunne blitt drept, dukket det opp minner fra 2011.

– Når jeg ser noen steder, husker jeg jo bedre det som skjedde. Og det er ikke bare hyggelige bilder som kommer frem. Men jeg ligger ikke søvnløs om natten, sier Jaran Berg.

Gjemmestedet: Her gjemte Berg seg for terroristen 22. juli 2011.arkivfoto: privat

Gjemmestedet: Her gjemte Berg seg for terroristen 22. juli 2011.arkivfoto: privat

Artikkeltags