Fredriksstad Blads innholdsredaktør skriver i FB 6. august om Erna,som kanskje er fjerna allerede (gid det var så vel…!). Men det er ikke mitt hovedformål med dette innlegget. Grunnen til mine panegyriske takksigelser er at Jacobsen i sin artikkel har åpenbart en glitrende innsikt, og gitt meg svaret på mange Østfold-mysterier, som jeg har lurt på lenge. Mange puslespillbiter falt med ett på plass i min bevissthet, som ved et trylleslag ... Mer om dette nedenfor.

Men først malurten, Jacobsen: Har du bodd i en hule de siste tretti åra? Du påstår at « ... vi venter fortsatt på saken som virkelig skal sette litt fyr på det hele her i Østfold.» Hallo! Hørt om jernbanesaken? Dobbeltsporet? Her er det både engasjement, og behov for mer engasjement, skulle jeg mene! Grunnen til at det aldri tar skikkelig av, følger nedenfor ...

Først – for ordens skyld: Aversjonen mot Viken kan jeg godt være med på! Derfor håper jeg på et rødgrønt valgskred til høsten.

Men så, i siste avsnitt, er det at det lysner for meg for alvor: « ... at HELE LANDETS BLINDTARM (min uth.) skulle bli en kampsak i seg selv?». Aha! Der skjønte jeg alt, i ett velsignet lynblink, med tilhørende mental torden! Er det slik østfoldingene ser på seg selv, som hele landets blindtarm? Med et slikt nivå på selvtilliten, som snarere fortjener betegnelsen selvforakt, er det jaggu ikke rart at det går tregt og kronglete med alle fremskritt her! Uten tro på seg selv, kommer man ingen vei! Er det rart sentralmyndighetene nøler, med kommuner som krangler i evighet seg imellom, og på småkjerringaktig vis finner opp idiotiske tiltak som «Rett linje» «Det rette parti»?

Ok, definisjon på «blindtarm»: Et unyttig, evolusjonsmessig utdatert organ, som bare lager trøbbel hvis det kommer noe inn i det – og da må fjernes operativt? Litt av et selvbilde for et fylke (som ikke er eget fylke lenger, engang ...)

Østfold er ikke en blindtarm! Det er hovedforbindelsen til utlandet og kontinentet! Firefelts E6 kom tretti år for sent! Heis opp selvtilliten, jobb sammen, følg opp sentrale myndigheters planer og få fart på dobbeltsporet (og alt det andre vi henger etter med…)!