For et år siden sa Ask Bjørshol og Mathilde Nordhaug fra Fredrikstad opp jobb og leilighet i hjembyen for å reise ut å oppleve verden og dyrke fotohobbyen. Planen var å reise til Indonesia, og være der et par måneder, før turen skulle gå videre til Australia, New Zealand og resten av Stillehavet.

– Vi kom til Indonesia, og etter et par måneder der hadde vi fått mange kontakter og flere oppdrag. Billetten til Australia ble avbestilt, og vi er her den dag i dag, ler Ask på en litt ustabil linje fra Bali.

Siden de ankom øynasjonen har de blitt kjent med urbefolkningen, og fått leve på deres vis. De har ryddet strender for plast, reddet gatehunder- og katter, og fått muligheten til å leve av hobbyen sin. Ask forteller at det i Indonesia er vanlig å bytte tjenester, og foto- og videoegenskapene har gjort at de har knyttet mange gode kontakter – og fått seg noen gratis måltider.

– Vi kan ikke jobbe her, men tjenester for tjenester er nesten like vanlig som betaling. Og man kommer langt med litt oppsparte sparepenger fra Norge, sier han.

Friår

Undersøkelser viser at stadig flere unge velger å ta et opphold i utdanningen etter videregående. Tall fra Den Europeiske Studentundersøkelsen i 2018 viser at hver femte student her til lands har hatt et opphold på minst to år før de tok fatt på studiene. Tallene viser også at hver fjerde student i Norge er over 30 år, mens 52 prosent er under 25 år gamle.

For Ask og Mathilde ble reiselysten bare forsterket etter at de droppet ut av videregående for å ta er år på folkehøgskole i Evenskjer i Troms.

– Vi hadde begge foto som hobby, og ville lære mer. Derfor droppet vi ut. Etter et år på folkehøgskole kom vi tilbake til Fredrikstad for å fullføre skolen, og da vi var ferdig startet sparingen, forteller Ask.

Bærekraftig reise

De var bitt av basillen, og bestemte seg for å ta et friår.

Før de reiste hadde Ask og Mathilde bestemte seg for at de skulle reise så bærekraftig som mulig, og at de skulle bidra med noe på stedene de kom til.

 

– Vi hadde fått kontakt med en liten, lokal organisasjon på Sumatra som jobber for å sikre rettighetene til urbefolkningen der. Vi jobbet frivillig der en stund, og den siste tiden har vi engasjert oss mye i dyrevelferd, forteller Mathilde.

– Sammen med en organisasjon som heter Mission Pawsible har vi laget sju episoder i en nettserie som handler om gatehundene «ingen» vil ha. De kan være skadde eller syke, og vi ønsker å vise at det er utfordrende, men også veldig givende, å ta til seg en litt annerledes hund, legger Ask til.

Den første episoden av serien er ute, og har blant annet blitt delt på en av Australias største nyhetskanaler, 9News, og er også omtalt i Daily Mail.

 

Samlet inn 30.000 kroner på fire dager

Under oppholdet på Sumatra var språkbarrièren stor, og tolken til Mathilde og Ask ble en nær venn. Etter at de kom tilbake til Bali tok han kontakt for å høre om de kunne hjelpe niesen hans som var svært syk.

– Det er en av de tingene vi er veldig stolte av å ha gjort her nede, sier Mathilde.

– Lille Sani på tre år kom fra øya Siberut, utenfor Sumatra, og hun hadde en kreftform som skapte store, smertefulle plager. På fire dager samlet vi inn nesten 30.000 kroner som ga Sani og familien muligheten til å reise til et sykehus på fastlandet. Dessverre klarte vi ikke å redde Sani, men med pengene fikk de muligheten til å oppsøke legehjelp. Det som ble til overs skal være med på å finansiere et legesenter på øya hun kom fra, slik at lokalbefolkningen der kan få et helsetilbud, forteller Ask.

Lever godt med lite

Paret er enig i at de aldri ville vært foruten det siste året. De anbefaler alle som har muligheten til å gjøre det samme.

– Hvis man er mellom jobb eller studier og har muligheten bør alle prøve å komme seg ut i verden. Vi levde et godt liv i Norge, men klarte likevel å spare opp nok penger til å reise. Man trenger ikke gjøre så mye ut av det, og det trenger jo selvfølgelig ikke være et helt år, sier Ask.

Bildeserie

Se bildene til Mathilde og Ask

 

Når FB snakker med paret nærmer klokka seg 19.00 på kvelden på Bali, og utenfor er det bekmørkt. Om en måned går turen hjem til Norge, og da er det den norske sommeren, og familien, de gleder seg mest til å komme hjem til.

– Det er noe spesielt med de lange, lyse sommerkveldene i Norge. Her blir det mørkt med en gang, så vi gleder oss til å komme hjem. I tillegg har det akkurat kommet en liten niese hjemme, så nå står familien høyt i kurs. Det blir godt å se dem etter et helt år, sier de to.

Frihet

Hva planen er når de kommer hjem er ennå ikke helt bestemt. Foreløpig skal de bo hjemme hos snille foreldre, men på sikt ønsker de å kjøpe en bobil og leve i den.

– I løpet av dette året har vi fått kjenne på det at man ikke trenger alle tingene man kjøper når man har muligheten. Det er befriende å ikke eie mye, og vi vil videreføre det minimalistiske levesettet når vi kommer tilbake. Man får jo veldig stor frihet når alt man eier får plass i en sekk, ler de.