– Vi er godt fornøyd med responsen så langt, men er mottagelig for flere innspill og påmeldinger, sier Åshild van Nuys, prosjektleder for kulturhappeningen som skal sette Fredrikstad på hodet og skape sydlandsk stemning i sentrum den 11. september.

Kulturnatt Fredrikstad er ment å bli en manifestasjon av bredden i byens mangfoldige kulturliv. Alle byens kulturinstitusjoner, private som offentlige, er invitert til å delta.

Kulturnatt er opprinnelig et internasjonalt konsept som hadde sin begynnelse i Lund i Sverige i 1984. I Norge var Haugesund først ute med å innføre kulturnatt i 1996.

En del av byfesten

Arrangementet blir også en viktig del av den store byfesthelgen i Fredrikstad som markeres fra 11.–13 og som blant annet involverer Barnas Dag på Isegran.

Sentralt i byfesten står nyåpningen av Bibliotekets Aula, samt kick off for byens 450 årsjubileum i 2017.

I aulaen planlegges et storstilt musikalsk åpningsshow den 11. september, men foreløpig holder arrangørene kortene tett til brystet.

– Det er litt for tidlig å gå ut med detaljer ennå, men vi ser konturene av en åpningsfest som vil trekke trådene tilbake til den første åpningen av aulaen som fant sted i mars 1925, forteller kulturutvikler i Fredrikstad kommune, Irene Østbø.

I skrivende stund ser det ut til at teater og dans vil prege Fredrikstads første kulturnatt i særlig grad.

En rekke lokale teatergrupper har meldt sin interesse for å delta, og på dansefronten kan det bli heftig. Scenekunst Østfold og Panta Rei Danseteater fra Oslo samarbeider om et opplegg som forhåpentlig vil føre til smittende danseglede i Fredrikstad denne kvelden.

Kjent danser

– Danserne Julie Ekornes og Jens Trinidad, sistnevnte kjent fra tv-programmet «Mitt dansecrew», skal i forkant av kulturnatten besøke fritidsklubber i Fredrikstad og holde danseworkshops.

Fredrikstad-ungdommer skal involveres i prosjektet der hip hop møter samtidsdans, sier Åshild van Nuys.

Av andre kulturnatt-tiltak kan vi nevne Ung Scene, utendørskino, allsang og trekkspill på byfergene, gatedans og konserter med Trosvik Blandede kor og Citadell Musica.