De to neste onsdagene skal konsertene med lokale musikere sendes live på Fredriksstad Blads nettsider.

Tanken på andre

Ideen om en konsert uten publikum kom i stand da Jens O. Simensen så hvor mange av musikervennene hans som ble berørt da avlysningene begynte å komme denne uken.

– Jeg satt hjemme og fulgte med på det som skjedde, og så at Monica Hjelle la ut en post på Facebook. Der skrev hun at om det var noen som trengte hjelp til barnepass var hun tilgjengelig. Jeg ble veldig inspirert av å se at noen tenker på andre, midt oppi en situasjon der de fleste tenker på seg selv. Da begynte tankene å surre, og jeg la ut utkastet til en idé på min facebookside, forteller han.

– I løpet av et par timer var responsen enorm, og mange hadde kastet seg på ideen, legger han til.

Arrangement i egen stue

Nå blir altså den litt spinnville ideen en realitet.

Onsdag 18. mars, og onsdag 25. mars, skal det arrangeres konserter på City Scene. Helt uten publikum. De eneste som vil være til stede er musikere og teknikere, og publikum skal sitte hjemme, eller andre steder man er når den går av stabelen.

Konserten skal filmes og streames på f-b.no, og vil være åpen for alle.

– Det blir en virtuell konsert der vi oppfordrer publikum til å «betale» 100 kroner i «inngangsbillett» via Vipps. Vi har satt opp et vipps-nummer, og ber om at folk og bedrifter i Fredrikstad bidrar underveis slik at musikerne får betalt, sier han.

Som en vanlig konsert – bare uten publikum

Håpet er å kunne få inn nok penger til at de involverte kan få en sum som tilsvarer et greit honorar for en spillejobb på en onsdagskveld.

City Scene, med Bjørn Halstensen i spissen, tar seg av gjennomføringen av konserten, og Simensen forteller at den vil fungere som en hvilken som helst konsert – bare at publikum følger med fra et annet sted!

– Dette gjennomføres akkurat som en annen konsert, så musikerne må gjennom sine enkeltmannsforetak og AS fakturere City Scene på samme måte som de ville gjort for en helt vanlig spillejobb, forteller han.

– Alt blir etter boka, legger han til.

Noe for alle

Denne uken har alle scener og kulturinstitusjoner blitt pålagt av myndighetene å stenge dørene frem til 26. mars, i første omgang, og mange spisesteder har vært nødt til å redusere sitt tilbud og sine åpningstider.

Alle arrangementer, både innen idrett og kultur, er avlyst eller utsatt, og det er ikke tillatt å arrangere noe som samler mer enn 50 mennesker på ett sted.

Med to uker uten større arrangementer tror Simensen at de virtuelle konsertene kan bli et fint alternativ de neste to ukene.

– Dette skaper en aktivitet alle kan ta del i, til tross for den situasjonen vi nå befinner oss i. Jeg har ikke sett at det har blitt gjort noe lignende tidligere, men jeg tror folk vil sette pris på det, sier han.

Profesjonelt opplegg

Til nå har 15–20 musikere meldt sin interesse, men Simensen kan foreløpig ikke nevne noen navn. Planleggingen startet fredag morgen, så det er fremdeles mye som gjenstår før konserten går live på onsdag.

Konsertene arrangeres av City Scene og Scandic City, i samarbeid med Fredriksstad Blad. De er godkjent av kommuneoverlegen i Fredrikstad, og har med rutinerte kulturaktører som Jimmy Olsen og Bjørn Halstensen på laget.

– Jeg tror det kommer til å bli en fin opplevelse, og jeg håper folk vil bidra med den hundrelappen for å få en opplevelse. Vi kjører den første konserten 18. mars, så får vi se hvordan det går, og om det blir en til. Vi er en stor dugnadsgjeng som står på for at folk i Fredrikstad skal få et tilbud og for at byens musikere skal få et lite økonomisk bidrag i tiden vi står i, avslutter han.