Nå næmer det seg Lucia. Men få vet egentlig hva Lucia feiringen innebærer og handler om. Noen tror at det handler om lussekatter, og andre tror at det er om «en eller annen kristen tradisjon». Og andre vet ikke. Men hva er egentlig Lucia?

Luciadagen er en liturgisk minnedag i den katolske kirke, til minne om en siciliansk martyr. Dagen innenfor den katolske kirke blir mest markert på Sicilia, og i Italia. Men den blir også feiret utenfor den katolske kirke. Svenskene har også tradisjon for å feire Luciadagen.

Stjerneguttene

Sankta Lucia var en katolsk helgen som led martyrdøden i Siracusa på Sicilia på 300 e.Kr. Det sies at da hun ble drept, var det en liten stallgutt som så drapet. Stallgutten ble da også drept. Når vi feirer Lucia er det også stallgutten vi minnes. Først minner vi Lucia og hennes terner, deretter stjerneguttene.
Navnet Lucia stammer fra det latinske ordet Lux, som betyr lys. St. Lucias martyrdød ble i den katolske kirkens kalender markert på hennes dødsdag den 13. Desember. Det har derfor blitt en tradisjon å feire den 13. Desember i en stor del av verdens katolske land. Tradisjonen kom også til Norge. Da kristendommen kom til landet, ble Luciadagen en markering på primstaven. Elementer fra den katolske tro ble blandet sammen med urgamle tradisjoner.
I Vest-Sverige ble, og blir, luciamorgenen feiret med kvinner som har på seg hvite drakter og lyskranser i håret. Mat og drikke er også viktig å ha. Denne tradisjonen sies å stamme fra Tyskland, hvor det var vanlig å kle opp ei jente med hvite klær og lys i håret som skal symbolisere Christkindlein, Kristusbarnet.
Tradisjonen i Norge er vanligvis å ha en jente som har rollen til Lucia og går først i Lucia toget. Bak henne går det ofte flere jenter med den samme hvite drakten og med lys i hånda. Guttene har trekant hatter, som minner om den hatten trollmenn pleier å bli beskrevet med. Tradisjonen er også å dele ut lussekatter. Bakverk med safran i seg og som er formet som bokstaven S.
Luciasangen er egentlig en napolitansk folkevise. Sangen er tidligst kjent fra 1835, da den italienske komponisten Teodoro Cottrau sannsynligvis skrev ned melodien og oversatte teksten fra napolitansk dialekt til standarditaliensk. I 1849 ble sangen publisert som Barcarolla. Den italienske teksten inneholder en poetisk beskrivelse av bydelen Santa Lucia, byen Napoli og Napoligolfen i lyset fra stjernene.

Lucia tradisjon

Avisen Demokraten har hatt som tradisjon å kåre en jente til Lucia hvert år siden 1972, gjennom en avstemning i deres avis. Foreldre og besteforeldre sender inn bilder av barn, og barnebarn, og det blir plukket ut fem jenter som kjemper mot hverandre for å bli årets Lucia. I år 3363 stemmer ble avgitt, og den utvalgte ble Lena-Elise Engeli (15). Hun forteller at hun ble veldig rørt av å få rollen som Lucia, og at hun ser på rollen som en stor ære.

Synger med Åge Sten Nilsen.

Lena-Elise Engeli er en helt vanlig tenåringsjente, men med interesser som går over ett bredt spekter. I disse dager har hun avsluttet sin siste forestilling sammen med Åge Sten Nilsen i The Show Must Go On. Hun forteller smilende at The Show Must Go On har vært en av hennes beste opplevelser, og at hun likte veldig godt å være med der. «Og så er det jo ganske stort å få en klem av Åge Sten Nilsen», sier hun knisende.
Hun forteller at hun synger hver dag, og har sunget siden hun var 3 år gammel. Ofte tre timer i strekk. «Synging tar veldig mye tid, men det er så gøy.», ler hun. Lena-Elise beskriver seg selv som litt av ett skolelys, og med ett stort nettverk av venner. Favoritt fagene hennes på skolen er norsk og musikk. Lena-Elise forteller også at hun er veldig glad i å skrive, og neppe hadde hatt noe imot å skrive i en avis i fremtiden. Hun håper på å gjøre det bra det siste året på ungdomsskolen, og så begynne på musikklinja neste år. «Musikk er lidenskapen min, og det er det jeg vil gjøre», sier hun dypt alvorlig.
Lena-Elise forteller at familien deres er en musikalsk familie, og at hun er medfødt gehør. En egenskap de fleste ikke ville takket nei til. «Siden jeg har så godt gehør kan jeg egentlig bare høre en sang, så sette meg ned på pianoet å spille den sangen. Uten å kunne notene eller noe som helst til den sangen. Det er ett utrolig privilege å kunne ha den egenskapen.», sier hun.

Vil spre glede.

«Gjør du dette fordi du er religiøs?», spør jeg henne. «Nei, jeg gjør ikke det», svarer hun kjapt tilbake. Lena-Elise forteller at hun konfirmerte seg i kirken, men at hun ikke ser på rollen som Lucia som noe veldig religiøst, og at hun gjør dette fordi hun er opptatt av å gjøre andre mennesker glade, og sist men ikke minst fordi hun elsker å synge.
Lena-Elise Engeli og resten av Luciajentene skal denne helgen synge på gamlehjem rundt om i hele Fredrikstad, på Veum og på barneavdelingen på Fredrikstad Sykehus. Lena-Elise forteller at hun gleder seg, og ser frem til å synge, gjøre mennesker glade og gjøre en forskjell.
Kilder: Wikipedia.