Det er snart stortingsvalg, og de fleste av Norges voksne befolkning løper til valgurnene. Camilla Marie Hall (17), og Jørgen Skontorp (16), har ennå ikke stemmerett, men er likevel over gjennomsnittet engasjerte i politikk.

Felles fiende

Begge to går på Frederik ll, men der stopper også likheten mellom de to ungdommene. Eller gjør den det? For selv om Jørgen er med i Rød ungdom og Camilla i Unge høyre, vil det ikke dermed si at de er uenige i alt.
-Vi er enige i at Arbeiderpartiet er det partiet vi liker minst. De er størst, men svikter totalt, sier Camilla mens Jørgen nikker enig.
Han synes derimot at Høyre strider imot det han står for.
-Jeg mener at konkurranse og privatisering ikke er bra for samfunnet. Vi bør ha mer rettferdighet, og alle bør ha de samme tilbudene, legger han til.
I skolen synes han også at mye bør forandres.

– Dropp karakterer

-Jeg synes ikke man skal ha karakterer, men heller en slags mappevurdering. Det vil si at alle elever har hver sin mappe der de kan legge det de er mest stolt av og så få en vurdering på det, i form av skriftlig tilbakemelding. Vi vil ha den offentlige skolen mer lik steinerskolen, forteller han.
Camilla er uenig.
-Vi tror mer på enkeltmennesket og at alle skal få bestemme selv. Alle er forskjellige, og da er det viktig at det blir tilpasset opplæring til enkeltmennesket i skolen og skal ikke ha de samme tilbudene. Vi er for anonyme prøverettinger, og tror dermed lærerne vil gi en mer rettferdig karakter uten den såkalte «trynefaktoren».
Man merker fort at de to ungdommene har mange meninger, men hvorfor er de så engasjerte?
-Det handler om vår fremtid. Vi vil engasjere andre og ta del i å endre samfunnet, forteller Camilla og Jørgen.
Ingen av dem ser for seg en fremtid på Stortinget, men tror at politikken vil følge dem gjennom livet likevel.
-Nei, jeg kunne nok ikke blitt statsminister. Men Høyre er et parti jeg ganske sikkert kommer til å fortsette å holde med, sier Camilla.

Ikke kranglefanter

Hun har alltid vært interessert i politikk, men etter at en venn av henne prøvde å få henne til å bli med i Rød ungdom, begynte hun å undersøke hva hun egentlig sto for.
-Jeg vil være med i et parti med mennesker som mener det samme som meg, ikke bare melde meg inn et sted fordi jeg kjenner noen der, sier hun.
Både Jørgen og Camilla trives godt i det politiske miljøet, og har fått masse venner der.
-Unge høyre har et koselig miljø , mener Jørgen. Camilla smiler fornøyd og alt i alt ser det ut til at mange tar feil når de sier at politikere bare krangler.