Sirkus er ingen elefantvits

Elefanten Baba ler ikke av en vits som Cirkus Merano-direktør Knut Dahl har fortalt, men hiver innpå med epler fra Dahls hånd.

Elefanten Baba ler ikke av en vits som Cirkus Merano-direktør Knut Dahl har fortalt, men hiver innpå med epler fra Dahls hånd.

Av
Artikkelen er over 16 år gammel

Direktør Knut Dahls samvittighet er god når Cirkus Merano drar ut på norgesturné nr. 29. Foruten 100 tobente har han med seg 12 hunder, seks hester, og – en elefant.

DEL

– Selvsagt har vi med elefant på årets program!
Knut Dahl, direktør i Cirkus Merano, ser oppgitt på FBs medarbeidere der vi sitter i en husvogn på Tollbodplassen. For å gi oss syn for sagn, tar han oss med til teltet til elefanten Baba, som med sine drøyt 2500 kilo er årets største Merano-aktør.
Den 24 år gamle elefanten er verdensvant. Blant annet har han opptrådt i flere år på Lido i Paris, ifølge trener og eier Adriana Folco Althoff.
Baba tar godslig mot sin sjef for sesongen. Epler er snadder, forstår vi fort.

Bebudet nedleggelse

Vi tipper at Knut Dahl er lei av debatten om sirkuselefanter, men han forstår at emnet er uunngåelig. Strengt tatt skulle vi jo ikke ha truffet ham i 2003 til portrettintervju foran en ny sirkussesong, den 29. i rekken for Cirkus Merano. I fjor høst varslet han heftig sin avgang. Under revisjonen av dyrevernloven hadde landbruksminister Sponheim bebudet et forbud mot transport av elefanter.
I ettertid vedgår 50-åringen at han reagerte forhastet. Men det har sin forhistorie:
– I 2000 kom Stoltenberg-regjeringen med sitt momsutspill. Sirkus var ikke kultur, het det, og skulle følgelig momsbelegges. Det medførte mye stress og arbeid for oss i sirkusbransjen, inntil kulturministeren kunne melde at vi selvsagt skulle slippe moms. Når det så bare går to år før en ny regjering kommer med et nytt utspill som vil ramme oss følbart, slo tanken meg: Hva blir det neste?

Støtteerklæringer

Dahl følte at han var i ferd med å kjøre seg fast i byråkratiets kvern. En sirkusdirektøren har nok av papirmølle fra før. Men så strømmet det inn med støtteerklæringer fra publikum. Og hans egen mor kom med et innspill til ettertanke:
Hva skal en 49-åring som har vært sjef for andre – helt siden han var 21 – finne på i stedet? Spesielt når han har virket i en så spesiell bransje?
– I dag er jeg glad for å være i gang igjen, sier han, og bestikker Baba med nok et eple.
Baba legger som takk igjen et formidabelt visittkort på Tollbodplassen. Bakgrunnsmusikk får vi fra det store teltet, der det polske sirkusorkesteret øver inn en melodi til årets forestilling.

Skremt av mediekjør

Altså, ting er som de pleier å være foran en Merano-premiere i plankebyen. Eller? Ikke helt, viser det seg. Dahl ber om å få opplest intervjuet før det kommer på trykk. Sånt brydde han seg ikke om før.
– Som sirkusdirektør gjennom snart 30 år er jeg for så vidt vant til journalister. Men alt spetakkelet som oppsto i fjor, har skremt meg. Forstår godt at folk kan knekke sammen under råkjør fra massemediene.
– Målskiven var vel snarere landbruksministeren?
– Til å begynne med ble også jeg grundig provosert av uttalelser som statsråden kom med. Men det jeg ikke hadde tatt med i beregningen, var et utbredt ønske om å «ta» Sponheim. Han hadde jo før kommet med omstridte utspill om «Harry»-handel i Sverige osv.
Dahl bryter galant røkeloven før han tilføyer: – Etter hvert begynte jeg faktisk å synes synd på Sponheim.

Skarp replikk

Oslomannen innser at han kan ha en skarp og til tider sårende replikk.
– Å være stor i kjeften ligger vel litt til det å være sirkusdirektør? ler han. Og tilføyer alvorlig:
– Men noen ganger bør du virkelig veie din ord nøye.

Medier + aksjonister

En annen lærdom er at aksjonister og journalister kan inngå i en slags symbiose: Massemediene vil ha visuell «action», noe aksjonistene tilbyr dem, i håp om å få ut sitt budskap til allmennheten.
– Sånn er sirkuselefanten et spektakulær objekt. Svært mange har et forhold til sirkus. Når dyrevernere demonstrerer mot sider ved dyrehold i dagens jordbruk, får de nok langt mindre av oppslag.

Formålsløst

Dahl synes at noen hver bør reflektere over valget av «medievennlige» symboler.
– I dette tilfellet, hvis målet er å hjelpe elefanter i fangenskap, hva gagner det med et forbud i Norge? Både vi og Arnardo leier jo inn elefanter fra andre land.

Etisk forsvarlig

– Det blir mye transport i et langstrakt land som vårt?
– I gjennomsnitt 60 km mellom hvert stoppested på turneen. Men vi er jo ikke på veien hver bidige dag fra mars til september. Sirkuset tilbringer for eksempel tre uker sammenhengende i Oslo. Noen ganger kjører vi mindre, andre ganger mer. Da legger vi selvsagt inn pauser underveis.
Han forsikrer at ingen seriøs sirkusdirektør vil drive noen form for dyremishandling.
– Det ville dessuten være dumt. Hva er det folk vil se? Pene, velstelte og vitale dyr.

Sirkus på Løvebakken

Foreløpig er sirkuselefantens skjebne i Norge uavklart. Men Dahl ser lysere på utsiktene. Og litt moro har saken tross alt brakt med seg. Nylig var Arild Arnardo og Knut Dahl på møte med Stortingets næringskomité, for øvrig ledet av Øyvind Hedstrøm fra Østfold Fremskrittsparti.
Ifølge insidere går det lenge mellom hver gang Løvebakken har besøk av en så oppkvikkende delegasjon av næringsutøvere.

Dufter, farge, liv

– Sirkus er noe for seg selv, sier Dahl, mens en duft av popcorn sprer seg ved sirkusinngangen.
– Har du tenkt på at et sirkus er full av dufter? Av sagmugg, dyr, dyrenes etterlatenskaper, popcorn. Sirkus er full av lyder, farger, effekter. Sirkus er liv og bevegelse!
Årets Merano-stab består av 40 teknikere, åtte musikere, og 25 artister; et mini-FN av nasjonaliteter. Flere av aktørene har med seg familie.
– På det meste er vi et følge på 100 personer, erklærer Dahl med en sirkusdirektørs mål.

Nervepress

Når disse linjer leses, er 2003-premièren unnagjort. Dahl imøteser det.
– Sirkus er lik mye nerver, især før sesongstart. Utallige brikker skal på plass. Hvert år inntreffer det noe uforutsett. Så nattesøvn blir det virkelig smått med før premièren.
Vanskeligst er likevel det å sy sammen et program som egne seg både for liten og stor.
– Uff, det finnes ingen evigvarende resept på suksess, sukker han. At folks vaner og interesser endrer seg, merkes i sirkusbransjen med.
Knut Dahl har nok peiling på den norske folkesjelen etter 28 sesonger fra Mandal til Hammerfest. Han vil bli trodd når han sier: – Jeg elsker fortsatt å turnere i Norge.

Glad i Fredrikstad

Oppstart i plankebyen er likeledes et «must».
– Det er ikke noe som jeg sier for å smigre lokalpressen. I Fredrikstad får vi alltid en fantastisk mottagelse, av lokale myndigheter og befolkning. Ti tusen besøkende er unikt i forhold til folketallet.
– Du kan allerede bebude nok en norgespremière i plankebyen om et år?
– Ja, såfremt ikke min lege eller regnskapsfører skulle mene noe annet. Men per i dag er både direktør og sirkus i god form. I 2004 er Cirkus Merano 30 år, så vi må finne på noe ekstra!

Artikkeltags