Riktig rent i hagen

HER MÅ DET KUTTES: Beskjæring av trær og busker er en utpreget vårsyssel.

HER MÅ DET KUTTES: Beskjæring av trær og busker er en utpreget vårsyssel.

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Det arbeidet du gjør i hagen nå, gir grobunn for resten av sommeren.

DEL

Når skiene er parkert for vinteren, er det på tide å finne fram riva og hagesaksen og ta en vårrengjøring i hagen. Her er det nok å ta grep om. Men vær litt forsiktig, og start i riktig ende!
– Begynn med å fjerne løv og dødt gress. Opptre varsomt hvis du har løkvekster i hagen: Disse dukker nå fram, og krafser du for voldsomt, kan du ødelegge dem, påpeker Tommy Tønsberg, fotosjef i Norsk Hagetidend, medlemsbladet til Det Norske Hageselskap.
Du skal også være forsiktig i staudebedet.
– Unngå å rive og dra i det døde i staudebedet. Da kan du nemlig dra opp årets vekster som har begynt å vokse frem. Klipp i stedet helt ned ved bakken.

Unngå skadedyr

De fleste er redd for å få snegler i hagen, og problemet er økende. Men det finnes noen grunnregler for å forebygge angrep av skadedyr i hagen.Dette arbeidet begynner nå.
– Hold det ryddig i hagen. Ikke la hauger med avfall fra hagen bli liggende, for sneglene yngler der hvor det er mørkt og fuktig. Har du hekker, er det også en fordel å klippe dem litt nede ved bakken, så det kommer luft og lys til, tipser hageplanlegger Marit Dyrud Næss. Hun driver Marits Hageplanlegging og utfører oppdrag over hele landet.

Dyrud Næss anbefaler også å spre kaffegrut i bedet og å kante med skarpe gjenstander som blåskjell. Begge deler er noe sneglene ikke liker.
Andre skadedyr kan du holde unna ved samplanting. Det hjelper både i rosebedet og i kjøkkenhagen.
– Sett ned persille ved rosene om du er redd for bladlus. Og fløyelsblomst lukter så vondt for gulrotfluen at det holder den unna, sier Dyrud Næss.
Disse er sentvoksende planter, men du kan kjøpe dem i hagesentrene. Andre blomster og grønnsaker kan du selv begynne å forkultivere nå.
– Du kan så egne frø i vinduskarmen i det lyseste og kjøligste rommet. Står de i vindu med lite lys blir de lange og strantete. Det skal være kjølig, men ikke kaldt. Velg derfor heller soverom enn kjeller, råder Tommy Tønsberg.

Ansiktsløftning for plantene

– Har du ikke beskåret ennå, er det på høy tid å gjøre det nå, sier Gustav Redalen, fagsjef i Det Norske Hageselskap.
– På frukttrær bør du skjære vekk de eldste hovedgrenene tilbake til forgreningen. Da skjærer du bort det som gir mange små frukter, og i stedet stimulerer du til store og fine.
Prydtrær trenger sjelden å beskjæres, bortsett fra nye trær hvor konkurransekvisten bør fjernes. Men pryd- og bærbusker bør beskjæres fra og med de er noen år gamle. Da gjelder det å fjerne hele grener, ikke bare stusse dem i ytterkantene.
– Når busken har stått en fem års tid, kan du klippe et par av de eldste grenene helt ned. Da får du nye grener, og du holder busken ung. Hvis du bare friserer blir busken tettere og skyggefull, og bærbuskene vil gi mindre bær, forklarer Redalen.

Luft i jorden

Våren er også et godt tidspunkt å forbedre jordkvaliteten.
– Har du en hage som har stått lenge, synker jorden sammen etter hvert. Da er det greit å bytte ut noe av jorden, spesielt i bedene, sier Dyrud Næss.
– Er jorda hardstampet, kan plantene kveles. Har du tett jord, kan du blande inn sand eller småstein. Gresset kan du gi toppdressing. Det vil si at du tilfører et tynt lag med sand, som så sakte nedarbeides i jorda og gjør den luftig.
Er du på vei ut døra for å kjøpe kalk til våren, bør du stanse opp og vurdere om du faktisk trenger det.
– Mange kalker på våren, men aller helst bør du ta jordprøver før du kalker. Det kan bli for mye av det gode, understreker Tommy Tønsberg.
Vil du vite om du trenger mer eller mindre kalk, kan du ta jordprøver og sende dem inn til Bioforsk Jord og miljø for analyse.
– Dette koster litt, men du kan spare det inn igjen på kalken om det viser seg at du ikke trenger den, sier Tønsberg.
Og kalker du for å ta knekken på mosen, er det bare å gi opp.
– Mose må fjernes.Det nytter ikke bare å kalke. Mange tror at om de bare pøser på med kalk, så vil mosen forsvinne. Det gjør den ikke.
Når hagen er tatt, er det bare én ting som gjenstår før du kan ta en kaffepause i vårsola: Hagemøblene.
– De bør rengjøres. Bruk kost og soppdrepende midler om du har tremøbler, og gi dem en omgang olje, anbefaler Dyrud Næss.
Og da er du endelig klar til å ønske vår og sommer velkommen.

Artikkeltags