Klokken 16 fredag formiddag, siste dag det er mulig å forhåndsstemme, vil over 7.000 velgere ha stemt på Rådhuset i Fredrikstad. Det er ny rekord med god margin. Sist stortingsvalg var tilsvarende tall 5.500.

Jarle Leknes Kilmork er ansvarlig for forhåndstemmingen på Rådhuset. Han er ikke sikker på om årets rekordhøye tall betyr høyere valgdeltakelse.

Les mer om stortingsvalget 2009 her

- Flere enn før velger nok bevisst å forhåndstemme. Dette gjelder nok mange av de som er på langstidsopphold i Spania, mener han.

Også fra Hvaler meldes det om svært mange forhåndstemmer. Fredag ettermiddag hadde 580 stemmeberettigede allerede avgitt sin stemme på Hvaler rådhus. Aldri før har så mange forhåndsstemt på Hvaler.

- Greit å få gjort det

En av de som i løpet av de siste uken har møtt opp på Servicetorget med valgkort og legitimasjon, er Vigdis Giltun. Stortingsrepresentanten fra Frp syntes det kunne være "greit å få det unna".

- En ting mindre å tenke på, sier hun og innrømmer at hun nok har et temmelig pragmatisk forhold til det å avgi sin stemme. Selv skal hun være med å avvikle valget på Gressvik ungdomskole valgdagen.

Hun står på en tredjeplass på Østfold Frps liste, og er ikke sikker på om hun også neste år er stortingsrepresentant.

LES DE SISTE MENINGSMÅLINGENE HER

Hun understreker at det viktigste for henne er å få stemt, og tror forhåndsstemmer hever valgdeltakelsen.

- Mange kan ikke komme fra på valgdagen mandag 14. august. I tillegg planlegger sikkert mange å stemme, men blir forhindret i siste liten. Forhåndsstemming gjør at flere kan bli med, tror Giltun, som fredag var nettgjest hos f-b.no.

Her kan du lese hva Giltun svarte leserne

Rekordmange forhåndsstemmer

Nasjonalt har 622.001 velgere forhåndsstemt per torsdag. Også det er ny rekord.

– Det er bra at velgerne har fått god informasjon og benytter muligheten til å forhåndsstemme. Hver stemme teller. Høy valgdeltakelse er viktig for å sikre et levende demokrati, sier kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp).

På valgdagen 14. september kan velgerne bare stemme i hjemkommunen sin. Derfor er det viktig at alle de som ikke har mulighet til å stemme i sin egen kommune på selve valgdagen, benytter muligheten til å forhåndsstemme fredag, sier statsråden.

Da valglokalene stengte torsdag viste tallene totalt 622.001 avgitte stemmer på landsbasis, 94.831 bare i Oslo. I 2005 kom det inn til sammen 473.000 forhåndsstemmer under hele forhåndsstemmeperioden.

Den tidligere rekorden var da 502.000 velgere forhåndsstemte før stortingsvalget i 2001. Før årets valg har pågangen altså vært enda større – og fortsatt var det noen timer igjen av forhåndsstemmeperioden.
Det er ErgoGroup og Indra som produserer tallene.