Personalia

Artikkelen er over 16 år gammel
DEL

FØDT

Sentralsykehuset Østfold
Visittider: Far og søsken alle dager kl. 09-21. Ro- og hviletid 14-16. Barsel poliklinikk mandag-fredag kl 08-16, telefon 69 86 12 78.

– Torsdag 4. desember ble vi foreldre til tvillingene Tuva og Sander, 13 dager før termin. Sander kom kl 14.45, veide 2580 gram og var 46 centimeter lang. Tuve kom kl 15.08, veide 2840 gram og var 48 centimeter lag.
Monika Solhaug og Cato Barth Jørgensen, Lyarkollveien 16, Gamle Fredrikstad.
Onsdag 11. desember: – Bitte lille Marcus André kom til verden 16 uker før termin. Vekt: 668 gram, lengde ca. 28 centimeter. Malin Elise er stolt storesøster.
Cecilie Hansen og Lars Kristiansen, Nye Tindlundvei 23, Greåker.

FORLOVELSE

– Vi forlovet oss i thankgivingshelgenen, 29. november: Lydia Lai, Los Angeles og Kåre Thoresen, Kråkerøy, p. t. Los Angeles.

VI MØTES

Greåker Frikirke
I kveld juniorn for ungdommer fra 12 til 18 år.
Fredrikstad
kristne kameratklubb
I kveld siste møte før jul. Julen synges inn.

BEGRAVELSER

Tirsdag 16. desember
Østre Fredrikstad
gravlunds kapell
kl 12.30 Lillian Synnøve
Andreassen
Kråkerøy kirke
kl 13.00 Tobias «Toto»
Bydal Sørensen
Gressvik kirke
kl 12.30 Borghild Sofie Nilsen
Tune kapell
kl 12.30 Hjørdis
Hoff Johansen
Hafslund kirke
kl 11.00 Egil Henriksen
Lambertseter
sykehjems kapell
kl 12.30 Arne Ranum

Onsdag 17. desember
Vestre Fredrikstad
gravlunds kapell
kl 11.00 (Martha) Karin
Kjølberg
Glemmen kirke
kl 14.00 Reidun Brevik
Kråkerøy kapell
kl 11.00 Erling Olavesen
Råde kapell
kl 12.00 Aage Kristian
Kirkerød

Engasjert sivilarkitekt

Jan Torp Pharo på Hvaler bor på en adresse som kanskje ikke helt passer til hans store aktivitet: Hvileberget 27, 1680 Skjærhalden. Den engasjerte sivilarkitekten, som fyller 60 år i dag, tirsdag 16.desember,
har mange jern i ilden. La oss starte med begynnelsen:
– Det er to Pharo-slekter i Norge, forteller han som bakgrunn for det sjeldne etternavnet. Han er født i Meldal og oppvokst i Halden. Etter examen artium tok han befalsskolen 1963-64. Deretter gikk veien til Tyskland hvor han tok arkitektstudiet ved Berlin Tekniske Universitet i
perioden 1964-1971. - Siden har jeg stort sett jobbet med
arealplanlegging, forteller den trivelige sivilarkitekten.
Han startet i arkitektfirmaet Bergersen og Kjeldset som har Eidsberg, Trøgstad og Marker som sitt hovedområde. Her var han i to og et halvt år. Etter en kort tid som ansatt i Forsvaret arbeidet han i Kongsvinger kommune i tidsrommet 1974-86.
Fra 1987 har han arbeidet fast i Hvaler kommune, først som bygningssjef, senere som ansvarlig for it-driften. Min stilling innebærer både å være it-sjef og behandle plansaker, opplyser 60-åringen.
Når det gjelder arbeidet med it sier han: - Verden går fort når det gjelder data og det blir mer og mer krevende å drifte dette. I forhold til plansaker i Hvaler kommune oppleves den klassiske konflikten mellom de etablerte hytter og den allmenne rett til å ferdes. – Her er det om å gjøre å finne den rette balanse, påpeker han.
Ved siden av jobben har han en rekke engasjementer. Vi nevner først hans interesse for speiding. – Jeg ble speider i Halden i 1956 og var med på å starte opp speidergrupper både i Kongsvinger og på Hvaler. Siden 1977 har han vært sammenhengende med i speiderbevegelsen. – Det blir nærmest som en måte å leve på, smiler han. I dag er han med og driver en liten speidergruppe på Kirkeøy. – Vi skulle gjerne hatt større aktivitet i denne, men gir likevel ikke opp, fremholder 60-åringen, som også er radioamatør og medlem av Fredrikstad radioamatørforening.
En trebåt, nærmere bestemt en Hvaler-skøyte fra 1906, er blant hans store lidenskap. – Denne veteranbåten krever sin mann, forklarer han, og tilføyer: – Denne båten kan defineres som et hull i havet omgitt av tre som en kan putte alle sine penger i. Men moro er det. Det er nå bare fire-fem gamle Hvaler-skøyter i regelmessig drift.
Han og kona Anne Gram-Larsen var frem til i sommer leklederpar på landsplan for «Ekteskapsdialog». – Denne organisasjonen, som arbeider i mange land under navnet Marriage Encounter, har som formål å styrke ektepars forhold til hverandre ved å styrke kommunikasjonen. Det arrangeres weekendsamlinger for ektepar, og det tilbys gruppearbeid for ektepar som har vært på weekend, opplyser Pharo.
Et par tusen ektepar har til nå deltatt på disse kursene som har vært holdt i Norge siden 1982. Alt arbeid, som utføres av tidligere weekend-deltagere, gjøres uten vederlag. – Arbeidet som leklederpar går på omgang, og vi er nå ferdige med vår treårsperiode, legger han til.
– Hvordan vil du karakterisere deg selv?
– Jeg vet ikke helt hva jeg skal svare, er hans første kommentar.
– Men du kan vel si at jeg er engasjert i det jeg holder på med. Jeg har nok også en evne til å si ting direkte, også mer rett ut enn det folk alltid liker.
Pharo er glad i gudstjenesten, i familie og venner. Han har tre barn i alderen 26-35 fra et tidligere ekteskap. Dessuten fire barnebarn.
60-årsdagen ble feiret sist lørdag med slekt og venner.

Artikkeltags