L ørdag for en uke siden gikk schæferen Dirra til topps på «Dogs 4 All» på Lillestrøm. 6.500 deltok i den største hundeutstillingen i Norge på flere år. I konkurranse med 75 schæfere ble Dirra norsk vinner i klassen brukshund tispe. Selv om 3,5 år gamle Dirra er fersk i gamet og mangler to sertifikater for å konkurrere i championklassen, fikk hun feilfri kritikk og slo ut tre championer forrige helg.
– Tittelen henger veldig høyt, spesielt siden den blir ført inn på stamtavlen. Det skal en helt spesiell hund til, og det er vakre Dirra, smiler matmor Gunn Hansen, som sammen med ektemannen Freddy driver Østrefjells kennel på Ørmen.

ALLSIDIG. Spesielle schæfere er de godt vant med. Hjemmet bugner med pokaler, sløyfer og sertifikater. Hele 1500 premier har de to fått for hundene de har alet opp. Freddy har 45 års erfaring på feltet og Gunn «bare» 38. Det har vært schæfere hele livet.
– Det er den mest allsidige hund du kan ha. Schæferen kan brukes til alt. Selskapshund, brukshund, familiehund, førerhund, redningshund, politihund... opprinnelig er den en gjeterhund, forteller Gunn.
Men for den som vil ha en topp utstillingshund er veien lang.
– Foreldrene til Dirra var begge absolutt feilfrie premiehunder. Likevel må hunden trenes som en topp idrettsmann, opp til to timer hver dag i utstillingssesongen. Vi må også være nøye med kosthold, renhold, vaksinasjoner og helseoppfølging.
Dommerne ser på skjønnhet og anatomi, men bare for å komme med i en slik kåring, må hunden allerede være utdannet og kåret som «schützhund».
Utdannelsen, som varer mellom tre og fem måneder, fikk Dirra i Tyskland. Der lærte hun blant annet å gå spor, og å bite og slippe på kommando – men ikke å sitte stille for å bli avfotografert i lokalavisen.
– Hun hadde nok ikke gjort det like bra i lydighetskonkurranser, ler Gunn og roper på Dirra som spoler over den store plenen.
– Hun elsker å løpe når hun slippes ut. Heldigvis har vi skogen rett utenfor døra. Vi merker at hundene er mer harmoniske enn da vi holdt til på Begby.

TRENET ØYE. I vår fikk Dirra sitt første kull med sju valper, og til våren venter et nytt.
– Valpene til slike topphunder får vi godt betalt for, men med alle kostnadene og tiden som kreves, er det ikke en hobby å tjene penger på, sier Gunn.
Hvem som vil bli de beste utstillingshundene i treårsalderen, ser hennes trente øye best når valpene fortsatt er våte etter fødselen.
Og hva et helt liv med schæfere har lært Gunn og Freddy?
– At du aldri blir utlært på hund. Det fins ikke to like!