"Jeg kommer ut av skapet hver dag"

Christian Granli vil ha nøytral ekteskapslov og adopsjonsmulighet for homofile. Begge foto: Jon-Michael Josefsen

Christian Granli vil ha nøytral ekteskapslov og adopsjonsmulighet for homofile. Begge foto: Jon-Michael Josefsen

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

Christian Granli (20) vant Ungdommens kulturpris for Østfold 2007 for sitt arbeid for unge homofile.

DEL

Rundt bordene på Quality Hotel i Sarpsborg sitter det ungdommer fra hele fylket. De diskuterer alt fra sommerens bikinimote til hvem som har det beste hotellrommet. Kveldens hovedperson heter Christian Granli og skal motta Ungdommens kulturpris.

Mange kandidater

Ungdommens Fylkesråd (UF) bestemte seg i februar for å opprette en pris som skulle gå til personer som jobbet for ungdomskulturen i Østfold.
– Kriteriene for å vinne var sammensatte, forteller Michael Torp (16), kulturansvarlig i arbeidsutvalget i UF.
– Vi fikk inn mange forslag. Noen ville starte kulturhus, det var Operasjon Dagsverk-ledere som ble foreslått, og diverse andre som gjør en god innsats for ungdom. Det var viktig for oss at vinneren skulle være verdig og drive med arbeid som favner bredt.

Betyr mye

Christian Granlis arbeid for homofil, lesbisk og bifil ungdom utmerket seg, og det var et enstemmig arbeidsutvalg som bestemte vinneren.
– Dette er drivstoff for videre arbeid, smiler Christian Granli.
Foruten å være leder i Skeiv Ungdom indre Østfold, står Granli på tredje plass på Høyres liste til kommunevalget i Trøgstad, og er styremedlem i Unge Høyre Trøgstad.
– Det er tøft å være homofil i dag, og vi hører om både fysisk og psykisk mobbing av homofile i skolen, da er det viktig at ungdommen har et sted å henvende seg, sier han.
Etter å ha hørt om flere ungdommer som opplevde trakassering, henvendte Granli seg til PP-tjenesten i indre Østfold for å høre hva som kunne bli gjort. Han ville sette sammen en gruppe for homofile, lesbiske og bifile.
– Nå har vi en gruppe med ungdommer som møtes annenhver uke i Askim. Der har vi blant annet en sexolog med oss. Han vet mye om homofili og kan blant annet anbefale for eksempel litteratur. Vi har også hatt en homofil ungdomsprest på besøk.

Ung og usikker

Selv måtte Granli flytte på hybel for å "finne seg sjæl".
– Jeg er oppvokst i Trøgstad, og det er ikke akkurat verdens navle. Jeg trengte å bli sikker på meg selv, derfor flyttet jeg til Fredrikstad. "Fredrikstad på skeiva" gjorde mye for meg, forteller han.
Da han flyttet til Fredrikstad forsto han brått at han ikke var alene.
– Det ble litt sånn "wow, det finnes flere enn meg"-følelse, ler Granli. Han er den eneste som har ført homopolitikk i indre Østfold.
En helg dro han hjem til Trøgstad og sa til moren sin at han er homofil. Hun tok det bra.
– Jeg var nok veldig heldig. Jeg tror alle foreldre har et slags bilde av barna sine, og mange kan nok føle at planen om stort, hvitt bryllup og barnebarn forsvinner helt dersom sønnen eller datteren står frem som homofil.

Viktig at noen står frem

For Granli er alle mennesker individer som ikke skal settes i båser. Prosessen for å komme ut av skapet var likevel ikke enkel. Det var historien til en ung gardist i Hans Majestet Kongens garde som fikk ham til å ta det endelige skrittet ut av det han kaller sitt eget hjørneskap.
– Gardisten la ut en kontaktannonse på et homonettsted der han søkte etter en gutt å gå på gardistballet med. Gardisten fikk svar, og var livredd da han skulle opp til gardesjefen og vise frem kavaleren sin. Gardesjefens kommentar var bare: "Dette var en fin forandring", forteller Christia Granli.
– Jeg håper at jeg ved å stå frem med min historie, og ved å vinne en slik pris, kan gi homofil ungdom mer mot, avslutter Christian Granli.

Artikkeltags