I går kunne en opprømt og svært lettet valgkampleder i Fredrikstad, Atle Ottesen (30), konstatere at partiets dør-til-dør-mobilisering hadde gitt full score.
– På forhånd hadde vi blinket ut Nabbetorp, Torp, Nøkleby, Selbak, Gressvik Nord og Gressvik Syd som kretser hvor vi ville gå på dørbesøk. På alle disse stedene fikk vi høyere oppslutning enn ved forrige valg, sier Ottesen.
Ja, til og med et "blåere" strøk som Cicignon ble besøkt av Aps roseutdelere. Også det ga en solid fremgang.
– Vi fikk en kveld til overs. Og siden FB hadde fokusert på at vi ikke skulle ringe på dører på Cicignon, så bestemte vi oss for å velge nettopp den kretsen, forklarer den lokale valgkamplederen.
Men hjemmebesøk alene kan neppe forklare hele Arbeiderpartiets fremmarsj rundt i Fredrikstad-distriktet. En krets som Engelsviken ble ikke gjenstand for husbesøk, men likevel gikk partiet frem med hele 11,6 prosent. Her har Frp og Nei til storkommune (NTS) tradisjonelt stått sterkt.
–Det viser at det er to faktorer til som har spilt inn i Arbeiderpartiets favør, mener Atle Ottesen.
–Vi har hatt god drahjelp gjennom at så å si alle våre statsråder har vært på valgturné i Østfold. Dessuten merker nok Frp slitasje ved å sitte ved roret her i kommunen.
Allerede nå varsler han at Fredrikstad Arbeiderparti og LO lokalt vil sette inn enda større ressurser på husbesøk foran kommunevalget om to år.
–Målet må være å nå over enda flere enn de 3.800 hus- besøkene vi rakk denne gangen. Jeg har kjempetro på denne formen for velgerkontakt. Det er mye nyttigere enn å stå på stand, sier Ottesen, som selv har banket på flere hundre dører.
–I all hovedsak har folk tatt imot oss på en hyggelig måte. Jeg har ikke opplevd at noen har slamret igjen døra. Noen mener vi burde ha brukt pengene på eldreomsorg i stedet, men da har vi forklart at vi har kjøpt roser for partiets egne midler, og at dette selvsagt ikke er tatt fra kommunekassa.